Инфо

21. април 2011.21. апр 2011.
БИБЛИОТЕКА ШАБАЧКА

У СЛУЖБИ ЧОВЕКУ И ЧОВЕЧНОСТИ

У сарадњи са Музејем „Иво Андрић“ из Београда прошле среде у холу Шабачке библиотеке отворена је изложба „Андрић код нас“ поводом пола века од доделе Нобелове награде за књижевност
Захваљујући своме таленту и сили коју је поседовао у литерарном изражавању описујући историјска збивања и судбине људи своје земље Иво Андрић је с правом постао добитник Нобелове награде за књижевност која му је уручена 10. децембра 1961. године у Стокхолму.
Од тада је прошло скоро пола века па поводом тога јубилеја Библиотека шабачка је у сарадњи са Музејем „Иво Андрић“ из Београда, прошле среде, свечано отворила изложбу „Андрић код нас“.
- Ове године је велики јубилеј наше културе. Педесет година откако је Иво Андрић добио Нобелову награду.То је прилика да се подсетимо, да се духовно окрепимо, да се вратимо можда заборављеним и занемареним вредностима. Прилика је и овој нашој библиотеци да приреди изложбу која фотографијама, личним предметима и књигама, различитим издањима романа „На Дрини ћуприја“ показује призоре из живота и дела великог писца. Уједно, овом изложбом, а вероватно и многим изложбама у току ове године, јавним речима, нарушаваћемо уверење писца да је њему најбоље када се о њему не говори и не пише, а да само дело говори. Уједно, ми нарушавамо уверење Иве Андрића да су сви говори, заправо, заборављени и да су проминули као пламичак. Иво Андрић, заправо његово дело, спасава га од заборава потомака и на неки начин руши уверење о томе да су сви покојници заборављени ““ рекла је Соња Бокун Ђинић, директорка Библиотеке шабачке.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa