Инфо

6. децембар 2018.6. дец 2018.
ВЕРА У УМЕТНОСТ
ИЗЛОЖБА СЛИКА СА 20. ЛИКОВНЕ КОЛОНИЈЕ СОВЉАК 2018

ВЕРА У УМЕТНОСТ

„Њихове духовно вредне, драгоцене и узбудљиве слике сједињене у ликовној бајци под називом „Сликарска колоније Совљак 2018.“ засноване су на шанси да човек ствара и буде слободан. На вери у људе, искрене, вредне поштене...“
Отворање изложбе слика са 20. Ликовне колоније Совљак 2018. године. организовано је протекле седмице у свечаној сали Општине Богатић. Ликовна колинија стекла је име и презиме у целој Србији па и у инострантсвну, тако да многобројни сликари долазе у лепу равну Мачву да стварају и остављају своја уметника дела. Тако је било и ове године.
Манифестацију годинама организује Културно образовни центар Богатић уз подршку Оштине Богатић, али да не долазе само сликари са стране потврда је и начин на који је започет културно уметнички програм који је осмислилио Еди Тајм, а извели су га ученици Музике школе Сремске митровице. Сваке године на отварању изложбе је и председник Општине Богатић, али овај пут присутнима се у име Општине Богатић обратио шеф кабинета Далибор Остојић.
-Велика ми је част што имамо прилику баш ми да изложимо ова прелепа уметника дела која су ризиковаћу да будем субјективан, све боља и боља. Једноставно, ови уметници се труде да надмаше себе сваки пут. У прилог томе говори и чињеница да су ове године наша уметничка дела излагана у Хрватској, где су нас замолили да их оставимо 3 месеца у галерији, што смо ми и учинили на њихово велико одушевљење. Ово је сада због дуге традиције Сликарске колоније Совљак једна велика ризница која ће надам се потрајати још дуго и представљати нас у најбољем светлу у свету – истакао је Далибор Остојић.
Присутнима се такође уз речи хвале и поноса обратио и директор Културно образовног центра Милош Симић.
- Овог лета у нашем етно парку у Совљаку, своја уметника дела стварало је осам уметника. У Србији је 2018. године организовано преко 600 ликовних колонија, а наша се издваја по својој спечифисности и квалитету. Драго ми је што Општина Богатић може да се поноси својим духовним животом, активностима и уметницима који делују на њеној територији – истакао је Симић-
Изложбу је отворила особа чији је задатак да организује максималне услове за школовање младих уметника, директорка Примењених уметности у Шапцу, Невена Ђокић.
-Указана ми је част као детету Мачве и као великом љубитељу уметности и неким ко се бави педагошким радом везаним управо за уметност, да отворим изложбу овогодишњег сазива сликарске колоније. У претходне две деценије тихо и са пуно смисла су у Совљаку стварали бројни уметници. Међу њима и бивши ученици школе Примењених уметности, дајући слике са снажном поруком о данашњем и прошлом времену, слике благоветне Мачве и чудесних митова, обичаја, слике у којима је наглашавана нераскидива веза човека и природе – истакла је Ђокићева и додала да Совљак, Мачву и Мачване учесници овогодишње колоније засигурно неће заборавити.
-Њихове духовно вредне, драгоцене и узбудљиве слике сједињене у ликовној бајци под називом „Сликарска колоније Совљак 2018.“ засноване су на шанси да човек ствара и буде слободан. На вери у људе, искрене, вредне поштене...Вери у уметност – истакла је Ђокићева и захвалила се организаторима и уметницима ове колоније који сваке године дарују дивна дела јер „посматрајући њих некако и ми постајемо бољи“.
Учесници
Аутори приказаних слика су Јелена Враговић, Оливера Протић, Павле Ристичевић, Станимир Бато Ђокић, Станко Родић. Мирослав Урошевић, Драгиша Ђорђевић и Јован Спасић.

К.Ј.Ђ

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa