Инфо

11. март 2021.11. мар 2021.
БОГАТИЋ

Превентивно против свињске куге

Превентивно деловање против Афричке куге свиња је императив данашњег развоја свињарства у општини Богатић, која је по овој производњи позната од раније.

Уз апел произвођачима да максимално поштују мере заштите против ове опаке заразе, редовно дезинфикују своје објекте за тов свиња, да не купују не обележену прасад и са других подручја, а најважније да не чувају свиње поред Дрине, како би избегле евентуални контакт са дивљим које су најчешћи преносиоци Афричке куге, то би уз апел ловцима да прате стање у ловишту и уколико примете угинуле дивље свиње то одмах пријаве тржишној инспекцији и комуналној служби, биле основне поруке са састанка који су недавно одржали представници општине Богатић и овдашњег комуналног предузећа са начелником Мачванског управног округа Владаном Красавцем и начелницом ветеринарске инспекције Округа Јасмином Којчић- Стефановић у Богатићу.

Овом приликом се чула и констатација да је општина Богатић идеална база за производњу свиња. Тако је било некада, тако је и сада. Одавде готово свакодневно на тржишта широм земље и у иностранство одлази велики број утовљених свиња.

Отуда итекако има оправдања поменути састанак, будући да је оболење свиња Афричка куга већ забележено у Браничевском округу, а да за ову опаку болест, која се брзо шири практично нема лека.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa