Инфо

6. децембар 2018.6. дец 2018.
СТРУЧНО ПРЕДАВЊЕ УВОД У ЗНАЧАЈАН ПОДУХВАТ

Шабац добија пејсмејкер центар

Отварањем пејсмејкер центра у Шапцу наставила би се раније започета децентрализација здравственог система и здравствених служби у нашој земљи. Сматра да су кардиологија и интерна медицина у Општој болници у Шапцу довољно добре да пређу на виши ниво и да су кардиолози ове установе способни да, по завршетку обуке, подрже овај вид интервентне кардиологије
Проф. др Горан Милашиновић директор Центра за пејсмејкер Клиничког центра Србије, одржао је у уторак стручно предавање у Општој болници “Лаза К. Лазаревић”. Овим је практично почет рад на формирању пејсмејкер центра у Шапцу.
Жеља постоји већ годинама, а сада се коначно кренуло и у реализацију. Требало би да првим пацијентима у Шапцу пејсмејкер буде уграђен у другој половини 2019. године.
Отварањем пејсмејкер центра у Шапцу наставила би се раније започета децентрализација здравственог система и здравствених служби у нашој земљи.
-Овај регион има велики значај с обзиром на број пацијената који су до сада били упућени ка великим центрима у Београду и Новом Саду. Тиме су се стварали проблеми као што је транспорт и листе чекања. Отварање новог центра ће бити велико растерећење за здравствени систем. Прва фаза подразумева имплантације пејсмејкера и контроле болесника који већ имају имлантирани пејсмејкер, а у другој фази салу за катетеризацију у којој би се спроводиле интервентне процедуре као што је имплантација стентова, навео је проф. др Милашиновић.
Сматра да су кардиологија и интерна медицина у Општој болници у Шапцу довољно добре да пређу на виши ниво и да су кардиолози ове установе способни да, по завршетку обуке, подрже овај вид интервентне кардиологије.
Шапцу гравитира око 200.000 пацијената. Међутим, када се ради о пејсмејкер центру тај број ће бити далеко већи јер ће Шабац бити адреса и за Лозничане и Ваљевце, који су некада имали свој пејсмејкер центар, али он више не ради.
Пејсмејкер регулише поремећај рада срца и уграђује се када се деси акутни срчани застој. Помоћник директора Опште болнице Шабац др Милан Грујић подсећа да су кардиоваскуларна обољења најчешћа код наше популације, али и генерално у савременом друштву, али и да представљају најчешћи узрок смртности.
-Интервентна кардиологија је у свету одавно заживела. Ми у Општој болници смо одавно препознали проблем кардиоваскуларних болести, а сада нам се указала и прилика да почнемо и са имплементацијом програма пејсмејкер центра у Шапцу. Током прве фазе ћемо обучити кадрове и две докторке ће ићи на обучавање у Клинички центар. Очекујемо да првим пацијентима пејсмејкери у Шапцу буду уграђени од септембра. Ми за тако нешто већ сада имамо услове, наводи Грујић.
Прве операције у Шапцу биће извођене уз помоћ лекара из Клиничког центра. Шабачка болница тежи томе да након уградње пејмејкера која се ради у операционој сали уз специфичан рендген који имају, формирају и ангио-салу у којој би се радила катетеризација и уградња стентова.
Пејсмејкер центар у Шапцу биће 20. у Србији. Проф. др Милашиновић објашњава да је процес децентрализације здравственог система започео још 2001. године и да се приводи крају, а циљ је створити мрежу центара за пејсмејкер као у Европи.
-Поента је да се на прилично малом простору развију добри и озбиљни центри. То значи већу сигурност за пацијенте, растерећење за здравствени систем и могућност да пацијент раније, без листе чекања буде збринут и добије дефинитивну терапију која је на високом нивоу и какву би добио у неком граду у Западној Европи, наводи проф. др Милашиновић.
Годишње се у Србији угради око 4.000 пејсмејкера. Овај број из године у годину расте.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa