Инфо

6. децембар 2018.6. дец 2018.
ОБЕЛЕЖЕН 1. ДЕЦЕМБАР, СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ СИДЕ

СИДА НИЈЕ СМРТНА ПРЕСУДА

Ове године, под слоганом Сазнај свој статус, промотивне акције здравствених установа и организација имају за циљ да се тестира што већи број особа у циљу раног откривања хив инфекције
Последњих тридесет година, сваког 1. децембра обележава се Светски дан борбе против сиде, сећање на ооболеле од "куге 20. века" и солидарност са њима. Ове године, шести пут је организована Европска недеља тестирања на хив и хепатитисе под слоганом Сазнај свој статус.
У суботу, испред Старе робне куће, између 10 и 12 часова, Завод за јавно здравље Шабац, Асоцијација "Дуга" и Црвени крст Шабац организовали су промотивну активност, као и тестирање на хив.
- Намера нам је да што већи број људи буде тестиран, посебно особе које су имали неко ризично понашање, које су лечене од полних болести и болести зависности. Од изузетне је важности да труднице буду саветоване. Захваљујући ефикасној терапији последњих двадесет година, сида није смртна пресуда, него хронично обољење које се лечи. Зато је важно открити је у фази инфекције, истакао је др Небојша Софранић у име Завода за јавно здравље Шабац.
У последњих десет година, четрдесет лечених трудница које су хив позитивне, родиле су здраву децу. Светска здравствена организација је поставила циљеве до 2020. године - да 90% заражених хив-ом зна свој статус, да 90% инфицираниих буде третирано лековима и да се 90% лечених држи "под контролом", односно, да се не умножава број вируса који може да угрози здравље.
У Мачванском округу, регистрован је хив код шездесет једне особе, од којих је педесет један мушкарац и десет жена. Двадесет шесторо је инфицирано вирусом хив-а, осамнаест оболело, а седамнаест је умрло.
- Више од трећине, мање од половине су мушкарци који имају однос са другим мушкарцима зато што је анални сексуални однос најризичнији. Што се тиче наркомана, у почетку су чинили већину, а сада су изузетно мало заступљени због лечења и коришћења шприцева за једнократну употребу, додаје др Софранић.
Европска недеља тестирања на хив и хепатитисе Б и Ц обележена је од 23. до 30. новембра. Од четворо тестираних у Заводу, сви су били негативни, а од дванаест тестираних на терену, у организација Удружења „Асоцијација Дуга“, регистрован је један позитивни хепатитис Ц.
- За све инфекције о којима говоримо, укључујући и хив, данас постоје лекови. Нажалост, још увек у Србији, преко 50% хив позитивних пацијената, откријемо у касном стадијуму, када терапија више не помаже. Имамо шеснаест лекова на позитивној листи, од којих су два по последњим европским смерницама. Свака особа која је хив позитивна добија здравствену књижицу и бесплатну терапију. Не говорим само о хив-у, него и о сифилису, кога је све више у Србији, као и хламидији која изазива стерилитет, истакао је Александар Прица, председник „Асоцијације Дуге“.
Шапчани који желе да сазнају свој статус могу да се тестирају анонимно у просторијама овог Удружења. Без докумената, имена и презимена. Такође, тестирање је могуће обавити било где мобилном медицинском јединицом и у било које доба дана, викендом и празницима.
- Наш инфо телефон никада није угашен. Имамо клијенте који су у сталном ризику и могли би себи нешто нажао учинити, а нема потребе за тим, посебно не данас када хив позитивна особа заиста може живети квалитетан и дуг живот, уколико на време сазна свој статус. Такође, оно што још могу да препоручим је да, уколико имате децу која ће ускоро постати сексуално активна, а медијана ступања у сексуалне односе у Србији је петнаест година, требало би да се информишете да бисте могли да им помогнете, додаје Прица.
Ове године, Црвени крст Србије анкетирао је младе суграђане о начинима преношења хив-а.
- Радећи анкету, имали смо прилику да видимо дискриминацију особа које су заражене хив-ом, што кроз различите програме покушавамо да елиминишемо, истакла је Снежана Петровић у име Црвеног крста Шабац.

М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa