Инфо

13. децембар 2018.13. дец 2018.
Борба за оптимизам
УРУЧЕНО ПРИЗНАЊЕ МИЊИ БОГАВАЦ

Борба за оптимизам

Александар Милосављевић: Миња није особа која је оптимиста само верујући у повољан исход, већ неко ко схвата да се мора борити за то. Миња Богавац: Награда за овај сјајни покрет, за младе Шабачког позоришта, за све који су радили на филму „Поред мене“, за све вас
-Миња није особа која је оптимиста само верујући у повољан исход, већ неко ко схвата да се мора борити за то. Њен оптимизам је у схватању вредности борбе, у трагању за начинима који морају резултирати нечим посебним. Она је креативна, одлучна, борбена лауреат, који својим делом, приступом животу, професији треба да послужи као извор наде за друге – истакао је, између осталог, образлажући награду вршиоцу дужности директора Шабачког позоришта Мињи Богавац, Александар Милосављевић, писац образложења.
- Посебно ми је задовољство што говорим на додели награде која иде у руке младе жене, а нисмо често имали лауреате припаднице лепшег пола. Добитник признања је млада особа, велики професионалац и носилац особина које су неопходне да би код других пробудила оптимизам и својим примером подстакла на активно трагање за решењима – додајо је оснивач „Новог оптимизма“ Бранислав Грубачки.
Од раније је познато да је баш Миња лауреат овогодишње награде „Добар пример новог оптимизма“, призања које сваке године, на Међународни дан људских права, 10. децембар, уручује покрет „Нови оптимизам“, а у понедељак јој је признање свечано уручено пред извођење представе коју је она режирала „Смрт фашизму – о рибарима и слободи“. Претходни добитник Предраг Кораксић Коракс није могао да дође због здравствених проблема, те је част да уручи диплому добитници имао редитељ Стеван Филиповић. Осврнувши се на целокупно вече, претходне говорнике, као и видео презентацију у којој су о Мињи говорили млади глумци са којима је сарађивала до сада на неколико пројеката, Филиповић је нагласио да највећи квалитет Миње јесте спонтаност и да је карактер личности чини сјајном особом и професионалцем, чини је истинским лауреатом вредног признања.
-Уколико некоме делује да се Миња после оваквих говора и вечери може уобразити, ја могу да гарантујем да неће. Знам је јако дуго, знам колико воли свој посао, колико је посвећена, те уопште не сумњам да је и у Шапцу као код своје куће. Дух овог града апсолутно се поклапа са њеним духом. Њој аполутно припада признање „Добар пример новог оптимизма“ и заиста осећам као привилегију да јој ја уручим плакету. Част ми је да уручим признање пријатељици, сјајној уметници, великом професионалцу.
-Овде је моје име, али је награда за овај сјајни покрет, за младе Шабачког позоришта, за све који су радили на филму „Поред мене“, за све вас. Живот вас често ставља често пред изазове избора стране, победа је када изаберете вашу, када је она права и исправна. Верујем у свој избор. Уметност је неопходна када смо окружени „мраком“, уметник мора да покаже да постоји нада која је достижна и за коју се вреди борити. На мени је одговорност да покажем како сам достојна награде, а на вама да не дозволите да полетим, да ми укажете на грешке, слободно, без устезања. Хвала неизмерно свима – рекла је Богавац по пријему признања.
Награда се додељује особама или организацијама које се својим деловањем и залагањима боре за вредности које су јасно изражене у Универзалној декларацији о људским правима и Прогласу ,,Новог оптимизма’’, те својом иницијативом дају добар пример заједници и друштву. Прва је додељена још 2004. Године, Шабац је био домаћин четрнаесте свечаности, а Миња је прва жена добитник после познате глумице Мирјане Карановић.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa