Инфо

13. децембар 2018.13. дец 2018.
Страх већи од револта
„ГЛАС ПОДРИЊА“ У ЛУЧАНИМА НЕКОЛИКО ДАНА УОЧИ ГЛАСАЊА НА ЛОКАЛНИМ ИЗБОРИМА

Страх већи од револта

До пред неки дан, нашом лепом варошицом су шпартали службени, општински аутомобили из Вршца и Панчева, а сада су их заменили с а локланим колима. У оквиру предизборних активности СНС наступио Шабан Шаулић са ћерком Илдом, а обећан и концерт Аце Лукаса. У Београду је СНС добио пола гласова, неће бити страшно ни у Лучанима када победе, али једном ће и они морати да се оклизну
Лучани су дивна српска варошица и са чувеним Драгачевом чини посебну целину која никога не може да остави равнодушним.
Неколико дана уочи редовних локалних избора, страсти су више него узавреле. Једноставно, наређење са највишег државног врха је, не само да се победи, већ мора да се победи тако да се опозиција у овој малој општини са свега 16.000 бирача – сатре. То је најједностанивији опис онога што смо имали прилику да видимо и чујемо приликом једнодневног боравка у Лучанима.
Љубазни људи у Лучанима дочекали су нас са шаљивим поздравом који је постао нека врста званичне спрдње у овој општини – Добродошли у Вршац, односно у Панчево.
Знали смо на шта алудирају наши домаћини.
- До пред неки дан, нашом лепо варошицом су шпартали службени, општински аутомобили из Вршца и Панчева. Нико жив не зна зашто су баш из та два војвођанска, банатска града чиновници и чланови Српске напредне странке послати код нас – прича нам мастер економије Милан Радичевић, независни кандидат и носилац листе Савеза за Србију за изборе који ће бити одржани у недељу 16. децембра.
То што тих аутомобила више нема у Лучанима, међутим, не значи да су Вршчани и Панчевци отишли својим кућама. Таман посла, само су променили аутомобиле и узели домаће – лучанске.
И обилазе од раног јутра села око Лучана и Драгачева. Ми смо стигли у хотел „Лучани“ нешто тик пред вечеру. Дочекала нас је љубазна конобарица која је, чим је чула да смо из Шапца, донела пепељару за пушаче, иако је у том делу забрањено конзумирање цигарета. Хотел је, иначе пун људи из Баната.
Прво што смо видели када смо кренули у шетњу Лучанима су плакати. Не они са којих се осмехује једини кандидат за председника било које општине или градоначелника у Србији – Александар Вучић, већ за концерт нашег Шапчанина Шабана Шаулића и његове ћерке Илде Шаулић у центру варошице. Наравно, тај концерт је у организацији локалног СНС, а у склопу предизборних активности њихове листе. Најављена је и прва напредњачка звезда и незаобилазна ставка у предизборним активностима СНС за било које изборе – Аца Лукас.
Поред регуларних активности, специјално за Лучане су патентиране и неке нове, пре свега цепање дрва. Елем, активисти СНС са чудним нагласком за Лучане, шпартају околним селима и нуде, ако је потребно, и да нацепкају дрва, заборављајући да су Лучанци и Драгачевци прави домаћини који су се одавно припремили за зиму.
Ону стандардну процедуру са брашном, шећером, зејтином и кексом не морамо ни да спомињемо. Озбиљна странка, као што је СНС, ништа не препушта случају и редовно обилази свако домаћинство у сваком селу, и то више пута. Тако воде евиденцију о сигурним гласовима.
На тај начин су успели да се са листе Групе грађана „Један тим“ првих пет кандидата напрасно повуку из изборне трке.
- Иако знају да сам носилац листе, обилазе ми родитеље и убеђују их да ми ово не треба, да сам добар момак, да сам заведен. Никада нису били овакви услови за изборе. За њих је 16. децембар питање живота и смрти. Најбоље би било када би све гласове освојили, мада какви су, тешко да би их и то задовољило – каже нам Радичевић.
Он је један од ретких Лучанаца који је спреман да именом и презименом говори о ономе што се уназад месец дана ради у његовом месту. Други житељи ове варошице не смеју. Кажу да се плаше. Већина њих ради, или им неко ради у државном предузећу „Милан Благојевић“ које је у ствари генератор уцена и притисака. За сада се веома мали број људи супротставља тим стварима.
- Лако је вама. Ви дођете овде, попричате са нама, а ми остајемо да живимо под тортуром. Већ нам сада прете да ћемо видети сви ми који нећемо да гласамо за СНС како нећемо моћи да се запослимо, децу да лечимо, послове да радимо зато што нисмо за њих. То је ненормална ситуација. И још нешто да вам рекнем, и у Београду је СНС добио пола гласова, неће бити страшно ни у Лучанима када победе, али једном ће и они морати да се оклизну – рече нам један чикица док је гледао постављање велике бине у центру.
Нико не сумња да ће СНС убедљиво победити у Лучанима. Страх је много већи од раеволта због овакве агресивне кампање. Али, семе слободе је у овом поносном месту одавно посејано. Против овако агресивне кампање се, једноставно, не може. Важно је не изгубити понос и достојанство, поручују нам на крају Лучанци који су нас испратили.
Некоме чаше и ратлук
Љубазношћу једног домаћина из Драгачева, имали смо увид у један конкретан пакет СНС пред изборе. Он садржи: ратлук, кафу, колач, летак, комплет чаша, и две мајице са натписом СНС.
Кампању у Лучанима је обележио и наводни напад на једнужену кандидаткињу СНС. Дигла се велика галама око тога, да су је напали политички противници. Ти политички противници су у тренутку напада били 15 километара удаљени од Лучана, а човек који је ударио ту жену је такође члан СНС. Тако су нам испричали Лучанци који су додали да се о тој свађи и тучи унутар СНС причало неколико дана.

„Ја се вас плашим“
Фазона ради, кроз Лучане смо се прошетали у „жутим прслуцима“, обавезној опреми сваког возача у Србији који су добили сасвим другачију конотацију после протеста у Паризу.
- Јао момци, ја се вас „плашим“. Чији сте ви? Мора да сте Бошкови (Обрадовића, лидера Двери). Нека сте, само напред да срушимо ову власт – нашалио се један старији Лучанац који нам је поручио да ће и он, одмах у току дана, набавити један прслук који ће поносно да шета кроз своје Лучане.

Рођо, добар си
дечко, напусти Двери
Кампању у Лучанима је обележио и снимљени разговор између заменика председника општине Лучани Миливоја Доловића и кандиата Двери Вукашина Вујовића.
- Ти мислиш да ћете да прођете? Ви и да прођете, имаћете пет одстом, ти би био само одборник који би имао 3.000 динара месечно. Нећеш имати више. Или `оћеш да чешеш ..ја са 45.000, 70.000, 100.000 динара? Тек ће да буде страначког запошљавања. Неће ниједан да се запосли док не потпише за СНС. Ево ти, сад имаш прилику да потпишеш. Рођо, шта ти знаш, добар си дечко. Ниси ти крив, ти си изманипулисан. Шта ти тражиш да потпишеш ово и да одустанеш од њих – забележен је тонски овај неуспешан покушај „куповине“ кандидата СЗС који можете да преслушате на линку: https://www.youtube.com/watch?v=zJqRf9ec0Tk
Н. К.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa