Инфо

13. децембар 2018.13. дец 2018.
Обележен Међународни дан волонтера

Волонтирање мења свет

Међународни дан волонтера установљен 1970. године, а обележава се 5. децембра сваке године, широм света. Волонтирање се јавља се у свим културама и земљама и не зависи од економског статуса, пола, расе. Волонтеризам представља један од најефикаснијих облика учествовања грађана у процесима развоја и унапређења заједнице, афирмишући оно најплеменитије у људима. У пракси развија међусобну солидарност и толеранцију, мења свест и ставове грађана и доприноси побољшавању квалитета живота у заједници.
Организације и удружења из Шапца која у својим редовима имају волонтере придружила су акцији обележавања Међународног дана волонтера. Средња медицинска школа "Др Андра Јовановић" у сарадњи са Црвеним крстом Шапца и удружењем „Каритас“ организовала је трибину на тему волонтерског рада. На предавању је било речи о значају волонтирања за младе људе и заједницу.
- Сарадња коју имамо са Медицинском школом је више него успешна и траје десет година. Оно што ми као „Каритас“ радимо је усмерено ка подршци људима којима је потребна друштвено-организована помоћ, а то су стари, сиромашни и особе са инвалидитетом. Ученици и професори школе су то препознали. Током наших заједничких активности много људи је добило потребну подршку и помоћ. Показали смо да је волонтеризам мобилизација свих оних људи који желе да дају допринос друштву - рекао је директор „Каритаса“ Мирољуб Николић.
Медицинска школа је прва образовна установа у граду која је у своје програмске активности уврстила и волонтерски рад. Из управе школе поручују да су поносни на волонтерски Центар, ангажовање ученика и сарадњу са „Каритасом“ и Црвеним крстом који су им уједно и највећи партнери и подршка у реализацији хуманитарних активности.
-Као школа из области здравства и социјалне заштите трудимо се да код својих ученика развије добровољно пружање помоћи другима и хуманост. Мислим да у томе и успевамо и да је наша дугогодишња мисија успешна. Наши ученици су предани и желе да са другима поделе оно што имају и што се види кроз хуманитарне активности које су традиција и будућност - истакла је директорка Медицинске школе Биљана Ђукнић.
Данас у свету у организацијама Црвеног крста волонтира 17 милиона људи, од тога је 53% жена, а млади чине 50% од укупног броја волонтера. За почетак волонтирања неопходна је пре свега добра воља, снага која покреће и жеља да се на ефикасан начин пружи подршка и помоћ. Млада Катарина Јовић дугогодишњи је волонтер Црвеног крста и кроз своје ангажовање жели да укаже на значај друштвено одговорног деловања.
- Црвени крст одлично сарађује са школом „Др Андра Јовановић“. Велики број ученика и мојих школских другова су такође волонтери. Осмех оних са којима радимо ја наша највећа награда и највећа мотивација.
М. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa