Инфо

5. мај 2011.5. мај 2011.
ЗОРАН НИКОЛИЋ, НАРОДНИ ПОСЛАНИК

СРБИЈИ ЈЕ ПОТРЕБНА ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЈА, А НЕ РЕГИОНАЛИЗАЦИЈА

О актуелним питањима децентрализације и регионализације, о сарадњи са другим народним посланицима из Шапца, о улози ДСС у политичком животу Србије, о актуелној власти у Шапцу и будућем развоју овог града, о сарадњи са странкама опозиције, и о другим питањима за „Глас Подриња“ говори Зоран Николић, народни посланик Демократске странке Србије
Последњих месеци актуелизовано је питање регионализације и децентрализације Србије. Како ДСС гледа на ово питање?
- Србији је потребна децентрализација, а не регионализација. Усвојени закон о регионалном развоју у Народној Скупштини је увод у федерализацију земље, односно увод устварање нових федералних јединица са бројном регионалном бирократијом, регионалном владом, министарствима... Све то представља неодговоран приступ владајућих странака према оправданим потребама грађана да се о локалним питањима одлучује у њиховој средини.
Закон не обезбеђује ни економску, ни фискалну децентрализацију и не даје било какву гаранцију да ће се Србија равномерно развијати.
Међу понуђеним и јавно публикованим концептима предвиђа се да Шабац буде „припојен“ неком од региона у којима су центри Ваљево, Ужице или Сремска Митровица. Сматрате ли да су у тим предлозима занемарени потенцијали Шапца?
- То најречитије сведочи о политизацији овог питања и одсуству јасних критеријума на основу којих би се региони формирали.
Подсетићу јавност да смо девет месеци после усвајања закона и успостављана седам статистичких региона били суочени са изменама законског предлога и да сада имамо поделу Србије на пет региона као још горе решење, јер они су сад огромни по површини и не представљају никакву целину - ни природну, ни саобраћајну, ни привредну, ни културну. Да су испоштовани ови принципи, Шабац би се природно наметнуо као један од најзначајних центара, с обзиром на потенцијале и ресурсе којима располаже.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa