Инфо

5. мај 2011.5. мај 2011.
ЗНАЧАЈ ТУРИЗМА У РАЗВОЈУ СЕЛА

ПРОЈЕКАТ У БОЈАМА

У октобру 2010. године Градска управа града Шапца објавила је конкурс за финансирање пројеката, који је носио назив „Унапређење квалитета живота грађана Шапца“. Од пристиглих 35 пројеката, један од 9 прихваћених је и пројекат „Значај сеоског туризма у развоју села“. Задатак и циљ пројекта је да својом темом, кроз шест пројектних активности, укаже на бројне могућности за унапређење квалитета живота, афирмишући истовремено сеоски туризам и живот на селу
Дана 20. априла у Вили Албедо у Варни, одржана је Ускршњ а радионица у којој су шарана јаја традиционалним и савременим начинима и техникама. Било је укупно 34 учесника и то: Марија Суљи, руководилац радионице и професор средње Школе за уметничке занате у Шапцу са седам ученика, Бранка Симовић и Иван Вујанић, наставници ликовне културе основне школе у Варни са двадесет ученика, као и три жене из Варне. Радионицу је употпунила Сузана Ружић, дипломирани етнолог из Шапца, која је одржала предавање о верским обичајима везаним за Ускршње празнике. Радионица је одржана по лепом сунчаном дану у природи, а атмосфера је била веома позитивна и креативна. Циљ радионице је био дати допринос очувању традиционалне културе и подстаћи креативност код деце на селу, што је у интеракцији са професором и ученицима Школе за уметничке занате, свакако и постигнуто.
Уочи Дана планете Земље, 21. априла у Вили Албедо одржана је трибина на тему заштите животне средине. Гости трибине били су Дарко Берић, инжењер заштите животне средине и Ненад Илић, комунални полицајац. Својим сјајним предавањем, кроз четири тачке, гости су обухватили најважнија питања заштите животне средине на сеоском подручју. Ова трибина је саставни део већ започете пројектне активности која се тиче уређења центра и гробља у Варни, па су гости у том контексту посебно износили примере добре и лоше праксе на сеоском подручју града Шапца. Нажалост, за разлику од претходног дана, овај догађај је обојен тамном бојом, јер чланови Савета Месне заједнице Варна нису присуствовали трибини. Покренуто питање уређења центра села и гробља за сада мирује, а пијачне услуге у селу се и даље врше на хаубама, у гепецима, на приколицама и земљи испред амбуланте, школе, поште и Дома културе.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa