Инфо

2. јун 2011.2. јун 2011.
ШАБАЧКА ГИМНАЗИЈА

ШАБАЦ У СРЦУ И ДУШИ

У библиотеци Шабачке гимназије прошлог петка представљен је роман „Бели мрак“ Богдана Б. Пуљевића из Београда. О књизи су говорили магистар књижевности Миљко Бељић и проф. Јелисавета Николић, члан Удружења књижевника Србије
Када се прошлог петка мр Миљко Бељић запитао како се постаје Шапчанин, рођењем или живљењем, одговор се пронашао у Богдану Б. Пуљевићу, рођеном Београђанину, који је своје детињство, бежећи са породицом пред бомбардовањем нацистичке Немачке, провео у Шапцу где је завршио основну школу и пола гимназије. Живот га је одвео на другу страну али Шабац му је остао у срцу и души.
- Роман је делимично аутобиографски. Обухвата период од 1965. закључно са НАТО бомбардовањем. Међутим, има асоцијација и сећања из времена окупације Шапца. Главни јунак је провео своје дечаштво овде. Шабац је остао стално у асоцијацијама, без обзира да ли се јунак налазио на Кавказу, Арарату, Шар планини, Копаонику ““ рекао је Богдан Б. Пуљевић.
„Бели мрак“ је антиратни роман патриотског карактера. Има пуно фикције која се користи у смислу симбола и метафоре. Аутор нас води мотивским круговима кроз различите просторе који обухватају временски период од тридесет година, тачније од 1966. до 1999. године. Његов главни јунак, Милан Срећковић, одводи нас на границу Турске и Јерменије, на Арарат и у Нојев ковчег. Тамо налази чудесни камен, црн са преливима љубичастог, који лечи како физичку тако и сваку психичку човекову рану. Кроз време и простор, исцељујући, срећемо се са знаним и незнаним ликовима.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa