Инфо

23. мај 2019.23. мај 2019.
Видело света
Трећи „Винаверови дани европске културе“ у Шапцу 23-25. мај

Видело света

Манифестација„Винаверови дани европске културе“ прераста у фестивал уметности и знања, сарадње локалних и интернационалних уметника. „Винаверове дане“ организују установе културе, а покровитељ је Град Шабац. Научни скуп посвећен значају и утицају Станислава Винавера на српску књижевност, уметност и културу
Традиционална културна Манифестација “Винаверови дани европске културе” која ће бити одржана у Шапцу од 23. до 25. маја ове године носи назив „Видело света“ према једном од најважнијих стваралачких пројеката Станислава Винавера. Окосницу чини научни скуп “Станислав Винавер у/о српској књижевности, уметности и култури” где ће бити представљена књига „Авангардисткиње“ др Жарке Свирчев. Новина у односу на претходне године је да “Видело света” 2019. године шири хоризонте уметничког стварања и у оквиру Манифестације по први пут ће бити организовани музички, ликовни програми, као и различити едукативни пројекти намењени свим генерацијама.
-Бибилитека чува успомену на једног од највећих српских писаца, интелектуалаца и са задовољством смо се прикључили Манифестацији која обележава и негује сећање на Станислава Винавера кроз дане посвећена управо њему. Наша установа ће бити домаћин дводневног научног скупа. Централна тема окупљања је „Станислав Винавер у/о српској књижевности, уметности и култури“. О односу према српској књижевности и значају Винавера говориће еминентни професори са Филолошког факултета у Београду и Филозофског факултета у Новом Саду. Биће представљена књига „Авангардистикиње“, професорке Жарке Свирчев - истакла је Кристина Алексић, сарадник за програме културе у Библиотеци шабачкој.
Према речима Игора Марсенића, члана Градског већа и ко-аутора овогодишњег програма, најзначајнији циљ „Винаверових дана“ јесте отварање ка свету и савременом стваралаштву.
-Винавер је био необична, питорескна личност и свођење генија на биографску цртицу и помен било би скрнављење. Интерпретативни приступ који смо изабрали оставља доста простора ауторима да се искажу у различитим медијима од науке или музике до стрипа, штампе, писања или дизајна светла, и то је нешто што ме као уметника радује. Полазна тачка концепта “Видело света” је да се прошлошћу и културалним наслеђем бави на динамичан начин, оживљавајући мисли и идеје, интерпретацијом у слободаном савременом духу, како не бисмо били заточени унутар прошлости и славне традиције - истакао је Марсенић и додао да циљ Манифестације није само да траје неколико дана, већ да се на дуже стазе развија локална сцена у областима књижевности, уметности, музике и журналистике.
- Волео бих да Шапцу, али и целој земљи пружимо мало света, јер и ми као организатори желимо да укључимо што већи број људи, да култура буде жива, савремена, присутна и непосредна. Град и све његове институције укључене су као посредници, а не креатори садржаја, ми смо ти који отварамо врата света и упознајемо ауторе, а дугорочни резултати настаће тек из будућих сарадњи.

Громобран свемира
Радионица наративног и колажног стрипа “Громобран свемира”, названа по једном од Винаверових дела, по први пут у Шапцу представиће ауторе окупљене око домаћег највећег стрип фестивала „Ново доба“. Удружење „Матријаршија“ и „Космопловци“ (Александар Опачић, Милена Јаношевић и Александар Денић), ће уз помоћ уметнице Johanne Marcade-Mot, 23. маја од 14 часова, водити радионицу посвећену активацији локалне стрип сцене и истраживању овог ликовног медија. Након радионице у Народном музеју представиће се Фијук платформа, авангардна појава регионалне ликовне сцене.

Винаверов отисак
Другог дана, у петак 24. маја од 14 часова у Народном музеју планирана је радионица сито штампе посвећена новим виђењима Станислава Винавера коју ће водити графички уметници колектива „Матријаршија“, а намењена је публици свих узраста. Посетиоци ће имати прилику да донесу своје мајице, торбе на којима ће понети “отиске” уметничког рада. После радионице биће отворена колективна изложба двадесет уметника окупљених око Фијук платформе и први продајни Фијук сајам у Шапцу, на коме ће уз музику и разговоре заинтересовани моћи да купе савремену графику, фотографије и плакате.
-Манифестација веома добро кореспондира са мисијом Музеја као институције, не само да чува традицију, него и да ствара нове вредности у једном друштву. Традицију морамо одржати живом, али је потребно да пронађемо начин да приближимо авангардне вредности Станислава Винавера савременом човеку. Он је у много чему био првак свог доба и та бриткост његових мисли може да издржи тест суровог и брзог 21. века. Наша нада је да ћемо овим програмима да приближимо Винаверове мисли и да ћемо бити достојни чувари тих вредности - навела је директорка народног музеја Нела Тонковић.

Песничење у парку
Трећи дан, субота 25. мај започиње тренингом активне поезије у музичком павиљону Великог парка у Шапцу под називом „Песничење“ који ће водити Драган Протић, познатији као Прота из колектива Шкарт. Радионица је отвореног типа.
Едукативни програм овогодишњих “Винаверових дана европске културе” је финиш конкурса креативног писања и почетак рада на пројекту медијске едукације за младе - „Видело“ на коме ће средњошколци имати прилику да се упознају са основама савремене медијске културе и започну рад на усавршавању свог гласа у јавности. Ауторка пројека је Марија Ратковић, теоретичарка уметности и медија.

Музика и светло
“Видело света” у Шабац доводи неке од најистакнутијих аутора савремене музичке сцене. На отварању Винаверових дана, у четвртак, 23. маја, од 20 и 30 часова, у Музеју шабачких Јевреја наступиће Јан Немечек, једно од најзначајнијих имена клупске и електронске сцене у региону са нумером „Reccurencies“. Наредног дана, публици представиће се Шапчанин Бранко Џиновић, композитор, извођач, предавач на еминентним светским универзитетима и тренутно највеће име савремене хармонике у Северној Америци. Тродневни музички програм заокружује „A Weill Ago“, електроакустични кабаре за сопран, клавир и електронику у коме се препилићу звуци детињства, рата, архивски снимци, лична историја кроз певане, говорене, снимљене и семпловане одломке у извођењу савремене композиторке Ане Гњатовић, Тијане Ђуровић, награђиване сопранисткиње и Миливоја Вељића, пијанисте. Шабачко “Видело” у визуелном смислу носиће печат видео радова који настају уживо магијом Мирослава Сретеновића, дизајнера светла и видео уметника познатог под називом Изванредни Боб.
Научни скуп ће затворити округли сто У Градској кући поводом изласка из штампе првог кола сабраних дела Радомира Константиновића на иницијативу и залагање др Гојка Тешића.
Културна манифестација ове године прераста у фестивал уметности и знања, сарадње локалних и интернационалних уметника. Симболично се завршава журком у Музеју коју ће визуелно и музички обликовати два Боба, ВЈ Изванредни Боб и ДЈ Боб, шабачки музичар и визуелни уметник.
„Винаверове дане“ организују установе културе, а покровитељ је Град Шабац.
М. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa