Инфо

4. јул 2019.4. јул 2019.
Шабац, краљевски град
СВЕТКОВИНА СРПСКЕ КРАЉЕВСКЕ АКАДЕМИЈЕ НАУЧНИКА И УМЕТНИКА,
ВИДОВДАНСКА ЛОЗА, ОБЕЛЕЖЕНА У ШАПЦУ

Шабац, краљевски град

Видовданска лоза, највећа културна, научна и друштвена светковина Српске краљевске академије научника и уметника која се сваке године одржава у другом граду, обележена је у петак у Шабачком позоришту. Први академик и председник Јосиф Панчић, Јован Цвијић и Стојан Новаковић били су истакнути чланови нашега краја, а у славном маниру традицију настављају савремени академици. Приликом ове завршне свечаности награде су додељене истакнутим члановима, а СКАНУ има више од 150 чланова, међу којима 97 доктора наука и универзитетских професора. Дечији хор извео је познате песме са Косова и Метохије, а скуп је отпочет минутом ћутања у спомен косовским јунацима.
-Данас је велики хришћански празник Видовдан, Епархија шабачка је домаћин ове манифестације Видовданска лоза, где су се састали академици Српске краљевске академије научника и уметника да своју манифестацију баш у Шапцу ове године обележе. То је значајно јер овај скуп људи који су својим животом, радом и активношћу задужили себе, а и нас да их испоштујемо и кажемо им хвала за све што чине и да пожелимо свима да следе пут Светог Кнеза Лазара, а то је да је земаљско пролазно, а небеско вечно, трајно и непролазно, што су показали и многи који су следили тај пут, земљом ходили а неба се држали, изјавио је протојереј Мирко Вилотић, један од добитника признања.
-СКАНУ је основана 1856. године и част ми је да сам после Стојана Новаковића и ја Шапчанин који је члан. Добитник сам награде Лазарев мач, а поред још награда које су уручене примићемо нова чланства у СКАНУ, рекао је академик др Саша Филиповић, такође и један од организатора овогодишње манифестације.
СКАНУ има око стотину научника, са тенденцијом проширивања чланстава. Председник научног савета СКАНУ, Мирко Керкез, професор на Медицинском факултету у Београду и заменик генералног директора Клиничког центра Србије изразио је задовољство што је један од добитника признања.
-Један сам од 4 добитника награде за животно дело. Ове године смо одабрали да прославимо Видовдан баш у Шапцу јер је то родно место Стојана Новаковића, члана Српске краљевске академије и министра просвете у Краљевини Србији. Положили смо и венац у парку у његовој улици, рекао је др Керкез.
Такође, награду је примио и протођакон др Љубомир Ранковић.
-Ово је свакако велика част. СКАНУ има дубоку традицију, Шабац је град академика, овде је било шест епископа академика, овде је рођен Стојан Новаковић, школовао се Јован Цвијић, овде је била престоница краља Драгутина, ово је краљевски град. Изузетна ми је част да примим ову награду, али то доживљавам и као признање Српској православној цркви и мојој браћи свештеницима.
Н. Марјановић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa