Инфо

4. јул 2019.4. јул 2019.
БРЗА ДЕТОКСИКАЦИЈА НЕ ПОСТОЈИ

Немојте “пити” лажи

Детоксикација, идеја да можете свој организам очистити, јесте превара. То је псеудо медицински концепт дизајниран да вам прода ствари. Све се врти око „токсина“ које уносите. Али није јасно назначено шта су ти токсини. Да су именовани, могли би бити контролисани пре и после третмана, да се види ефективност детоксикације. Научници окупљени у организацији „Science about science“ у Уједињеном Краљевству 2009. године су контактирали творце 15 производа који се продају у апотекама и супермаркетима као детокс производи, међу којима су дијетални суплементи и шејкови. Када су питали за доказ који производи продају, нико од њихових произвођача није могао да дефинише како они функционишу, нити како се зову токсини које они избацују
Краткотрајна детоксикација вам неће донети здравље. Било да је краставац у води или модел који седи поред гомиле поврћа, није тешко да вас детокс индустрија узме под своје. Идеја да можете опрати калоричне грехе је савршен противотров брзој храни и алкохолу који нам социјални живот доноси. Пре него што узмете соковник, требало би да знате нешто.
- Детоксикација, идеја да можете свој организам очистити, јесте превара. То је псеудо медицински концепт дизајниран да вам прода ствари - каже професор Ернст са Ексетер Универзитета.
Он истиче да постоје два типа детоксикације: један, кога се треба придржавати и други, ког треба заобићи.
- Онај кога се треба држати је медицински третман људи који су у животним опасностима, као што су зависници од наркотика. Други је свет заслепљен забављачима и шарлатанима који хоће да вам продају третман који чисти ваше тело од токсина који су се наталожили- каже професор.
Ако су се токсини толико наталожили у вашем организму да не могу да оду, вероватно ћете умрети, или бити у стању да вам је потребна хитна медицинска интервенција.
- Здраво тело има бубреге, јетру и кожу, чак и плућа раде детоксикацију док причамо. Не постоји познат начин како кроз детоксикацију можете да доведете тело у стање здравља или бољег функционисања - додао је професор.
Све се врти око „токсина“ које уносите. Али није јасно назначено шта су ти токсини. Да су именовани, могли би бити контролисани пре и после третмана, да се види ефективност детоксикације.
Научници окупљени у организацији „Science about science“ у Уједињеном Краљевству 2009. године су контактирали творце 15 производа који се продају у апотекама и супермаркетима као детокс производи, међу којима су дијетални суплементи и шејкови. Када су питали за доказ који производи продају, нико од њихових произвођача није могао да дефинише како они функционишу, нити како се зову токсини које они избацују.
Многе полице у маркетима имају назив „детокс“, али и на аутобусу пише „банка“ па ту не можете подићи новац. Можете купити таблете, чајеве, маске за лице, четке за косу, шампоне и гелове за тело који служе „детоксикацији“. Луксузни спа третмани вам такође могу обећати детоксикацију. Можете се окренути седмодневној детокс дијети и изгубити килограме, али то неће утицати на токсине у вашем телу.
Друге тактике су још горе. Неке таблете садрже адитиве који могу да утичу лоше по вашу пробаву и да створе дијареју. На тај начин нећете избацити токсине.
- То је скандалозно. Експлоатисање људи на улици и кључ ка имагинарном решењу коме сви тежимо. Просто решење које нас чисти од греха. Лепо је мислити да тако нешто постоји, али нажалост то није истина - додаје Ернст.
Концепт детоксикације је толико бесмислен да је чудно како је прикупио толику публику. Многи од нас ту реч повезују са детоксикацијом од алкохола.
- Добро је имати дане без алкохола као део свакодневног живота. Вероватно ће вас одвући од навике да пијете много. Али идеја да ваша јетра треба додатно да се чисти суплементима је безазлена - каже Кетрин Колинс, дијететичар из Ст.Џорџ болнице.
Јетра се распада услед алкохола кроз два процеса. Ензими у јетри прво претварају алкохол у веома токсичну супстанцу која штети ћелијама јетре. Одмах после тога се претвара у карбон диоксид и воду које тело избацује. Уношење великих количина алкохола доводи до претераног лучења овог ензима које води до оштећења јетре.
Знамо да алкохол може бити користан. Можда због умирујућег дејства или зато што помаже јетри да лучи ензиме који уништавају друге штетне материје које уносимо. Али ипак треба контролисати унос алкохола. Људи који чешће пију алкохол, краће живе.
Броколи помаже јетри да чисти лоше ствари из нашег организма, али такође садржи цијанид. Ако уносимо мале количине овог поврћа помоћи ћемо лучењу ензима јетре, али исто као и са алкохолом, не треба претеривати.
- Многи људи мисле треба да обраћамо пажњу на одређене групе хране, да бисмо били здрави. Врхунац чишћења организма постижемо ако не пушимо дуван, вежбамо и уживамо у здравој и балансираној исхрани као што је медитеранска - каже Колинс.
Месо, риба, маслиново уље, сир, салате, цела зрна житарица, коштуњаво воће и поврће. Ова храна садржи протеин, аминокиселине, незасићене масти, влакна, витамине и минерале који наше тело чувају здравим и подижу имуни систем.
Да ли нам је поред овога потребан детокс? Да ли је научно буђење затворило лоше духове и заменило их са токсинима које морамо опсесивно да чистимо?
Питер Ајтон, професор психологије на Сити Универзитету у Лондону мишљења је да живимо у свету пуном информација које са задовољством делимо другима који ће можда разумети ствари боље. Те информације могу само да збуне људе који се не разумеју у биохемијске изразе и мисле да је „детоксикација“ кључ витког тела и здравог живота.
- Свако ко каже да има „детокс третман“ пао је под утицај лопова, закључује професор Ернст.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa