Инфо

1. август 2019.1. авг 2019.
ГОЈАЗНОСТ ПСА ОЗБИЉАН ПРОБЛЕМ

Не падајте на тужан поглед

Пса треба хранити увек у приближно исто време и не давати му другу храну између оброка. Уколико дође до већег повећања телесне масе препоручује се увођење посебне, дијететске хране
Гојазност је код паса, као и код људи, пре свега озбиљан здравствени, а тек онда и естетски проблем. Јавља се због неадекватне исхране и смањене физичке активности. Тако се са овим проблемом најчешће сусрећу пси који живе у већим градовима у становима и које власници не шетају редовно и довољно. Јавља се и после стерилизације, односно кастрације, као последица хормонског поремећаја.
-Вишак телесне тежине код паса узрокује бројне здравствене проблеме. Утиче на рад срца, може изазвати појаву дијабетеса, ствара проблеме у мишићима и зглобовима, оболева јетра. Љубимац се брже умара и теже креће. То води настанку још килограма вишка. Зато је важно, са једне стране, обезбедити псу довољно кретања и физичке активности, а са друге стране, ограничити му исхрану и прилагодити је начину живота пса, истиче ветеринар др Јелена Симић.
Наша саговорница наводи да власник не треба да „пада“ на молећив поглед свог најбољег четвороножног пријатеља и да са њим дели све што једе. Каже да пса треба хранити увек у приближно исто време и не давати му другу храну између оброка. Ово важи и као превенција. Уколико дође до већег повећања телесне масе препоручује се увођење посебне, дијететске хране.
При том, пси који су доста гојазни не смеју се форсирати на физичку активност, него им прво треба уводити дуже шетње или их шетати више пута дневно, а касније, када пас изгуби нешто масних наслага и стекне кондицију, уводити трчање и играње лоптицом или неком другом играчком.
-Уколико пас оболи од било које болести вишак килограма је може искомпликовати. Операције које би иначе биле рутинске постају ризичније, а и штењење гојазних женки може бити ризично, напомиње др Симић.
Пас је гојазан ако му се не могу лако осетити ребра под руком и ако нема струк. Исто као и код људи. Речено у бројкама, прекомерна тежина је свака већа од 15 одсто од прописане као идеалне за одређену расу. Власници мешанаца могу погледати табеле расних паса сличне величине, уколико не верују одокативној процени.
Истраживања су показала да масно ткиво производи хормон лептин који мозак стимулише да тражи још хране и тако се ствара зачарани круг.
Такође, стручњаци тврде и да су неке расе склоније гојењу од других. Ту спадају златни ретривери, лабрадори, јазавичари, кокер шпанијели.
Процес губљења клаже је дуг и захтева стрпљење. Читава породица треба да учествује у њему и не сме се дозволити да неко „саботира“ и храни пса када остали не гледају.
Ипак, када се жељени килограми изгубе то је само прва фаза. Друга фаза, подједнако битна, јесте одржати жељену телесну тежину код пса, за шта је такође потребна јака воља и чврст карактер, власника.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa