Инфо

1. август 2019.1. авг 2019.
Не може се наплатити услуга које нема
ПРОБЛЕМИ ОДНОШЕЊА СМЕЋА НА СЕОСКОМ ПОДРУЧЈУ

Не може се наплатити услуга које нема

Три саговорника “Гласа Подриња” из три различита села сагласни су у томе да се не може наплаћивати услуга која се не пружа. На сву муку, нередовним платишама и извршитељи су закуцали на врата па је дуг троструко увећан
Већ неко време долази до несугласица на релацији радници – руководство ЈКП “Стари град”. Док свако тврди да је у праву, дебљу страну извлаче грађани. Становници Шапца су свакодневно о проблемима у својим улицама обавештавали путем друштвених мрежа и знало се за сваку улицу у којој смеће није однето. За то време мештани 52 села и приградска насеља тише су мучили своју муку. Они се са проблемима боре од самог почетка када је почело да се односи смеће из села.

Услуга се у селима плаћа 530 динара, нешто мање уколико су домаћинства старачка или са једним чланом. Три саговорника “Гласа Подриња” из три различита села сагласни су у томе да се не може наплаћивати услуга која се не пружа. На сву муку, нередовним платишама и извршитељи су закуцали на врата па је дуг троструко увећан.

Саша Враштановић, председник Савета Месне заједнице Миокус изнео је основне проблеме са којима се они суочавају.
-Смеће треба да се носи четири пута месечно, а носи се три пута, два пута комунални отпад и једном рециклажни. Касни се са одношењем. Нема распореда па људи изнесу смеће у понедељак, комунална служба не дођи. Људи врате смеће у двориште, камиони кроз село прођу у уторак и смеће остане. Уз рачуне наплаћују кесе за отпад које нису поделили ниједном. Не празне редовно контејнер на гробљу па је препун. Човек када плаћа за нешто хоће да буде и услужен, истиче Враштановић.

Према његовим речима, када је донете одлука да се смеће из села односи и наплаћује мештани Миокуса о томе нису били обавештени, односно нису знали да су у обавези да износе свој отпад и да плаћују за услугу. Због тога је 19 људи у овом селу добило решење од извршитеља и дуг је са 5-6.000 динара достигао 25-30.000 динара.
Продан Панић, одборник у Скупштини града из Накучана истиче да је одличан потез што је уопште почето да се односи смеће из села. Наводи да је раније било неколико дивљих депонија уз водотокове и једна иза школе и да сада немају тај проблем. Међутим, у овом селу су незадовољни што није уређено да се отпад носи испред сваког дворишта, иако, сматрају, за то има услова. Уместо тога распоређено је 20-ак контејнера по селу. Плаћају исто као и они којима камион смећар стаје испред куће.
-Давао сам предлог да се смеће купи од куће до куће, зато што то мештани сугеришу. Тако би боље и плаћали. Тешко је наплатити неком услугу ако мора да носи смеће 300 или 500 метара. Свакодневно сам са људима у селу. Има доста домаћинстава која нису у стању да плате. Има и 10-ак кућа у којима живи само по једно старо лице које није у стању своју кесу отпада да однесе ни пар стотина метара. Кроз већину улица камион би могао да прође, а у сокацима где не може мештани би требали да имају попуст, сматра Продан Панић.
Као велико жариште у овом селу наводи насеље Козара, које је на граници са општином Владимирци. Контејнери који ту постоје нису довољни да приме сав отпад, јер и мештани Матијевца и околних села доносе своје смеће ту. Тако две продавнице које ту раде и, плаћају услугу редовно, немају где да одлажу свој отпад.
-Ако неко у Евроспкој унији баци кесу или папир на улицу комшија ће га пријавити, јер неће да му прља земљу. То су патриоте. Код нас бацају шпрете, кревете, џакове поред пута и сви ћуте. Против тога се треба борити. Ову земљу смо добили од наших предака чисту и зелену. Треба такву и да је сачувамо и да је такву оставимо за будуће нараштаје, истиче Панић.
Каже да је било оних који на политичкој основи позивали да се не плаћа одношење смећа, па су касније стигла решења извршитеља.
Милош Кузмановић из Букора пак смартра да су проблеми са којима се ово село суочава највећи. Каже да их је било од првог дана, а да још увек није све потпуно решено, пре свега када је напалата у питању.
Отпад се у Букору до Нове године носио до контејнера, а Кузмановић каже да су неке куће биле удаљене и по два и по километра. Од Нове године је донето решење да се носи од куће до куће.
-Прошле године у октобру почела су да стижу решења извршитеља, а некима су и дошли на врата. Тада сам се укључио да покушамо да решимо проблем. Директорка је дошла, установили смо да велики камион не може да пролази кроз све улице и договорили смо се да мање возило од куће до куће купи отад. Међутим, било је проблема и после тога. Опет се није ишло у све сокаке. Коначно смо се договорили да се отпише дуг тим људима којима није вршена услуга, односно да плати ко је пре нове године до контејенера имао мање од 300 метара, а они који су даље да не плаћају. Ми смо спискове направили и они до сада нису ослобођени. Договор постоји и видећемо наредни рачун када стигне да ли је договор испоштован. Такође смо се договорили и коме су стигла решења од извршитеља да уплати дуг за одношење смећа, а да се трошкови извршитеља отпишу, а онима који су све платили да се пребаци за наредни период као преплата, наводи Милош Кузмановић и додаје да су добили уверавања од руководства ЈКП “Стари град” да Савет МЗ није хтео да сарађује са њима и да нису хтели да их проведу кроз село да би знали куда камиони могу да прођу.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa