Инфо

1. август 2019.1. авг 2019.
14 држава  које су прецизирале свој став да не признају Косово
СПС- ИВИЦА ДАЧИЋ

14 држава које су прецизирале свој став да не признају Косово

„Социјалисти су небројено пута показали да се доследно боре за најважније државне и националне интересе . Иза нас су два споменика, Дејтонски споразум и Резолуција 1244.
Такође, осуђујемо сваки вид насиља ,претње и говоре мржње. Ми морамо бити свесни да су младим људима потребни узори,а не критичари“, истиче председница ГО СПС Шабац Маја Милићевић
Министар спољних послова Ивица Дачић, председник СПС-а, гостујући у Јутарњем програму РТС-а саопштио је да је добио дипломатску ноту из Централноафричке Републике у којој се наводи да та земља не признаје независно Косово.
Ивица Дачић је рекао да се Централноафричка Република налази на списку земаља који има Приштина, а које су наводно признале Косово.
„Обавештавам јавност да је Централноафричка Република 14. земља која је прецизирала свој став да не признаје Косово јер је она на списку земаља који води Приштина, а у којем се наводи да их је признала“, рекао је Дачић.
Навео је да је он у Централноафричкој Републици био прошле године и да је тада председник те земље изразио чуђење поводом наводног признања.
„Добили смо званичну ноту са потписом министарке која каже да су они после мог захтева направили истрагу да ли постоји или не постоји та одлука. Не постоји никакво писмо којим је Централноафричка Република заузела став“, рекао је Дачић.
Наводи се и да они не могу да заступају позицију која је различита од међународног права и да се залажу за дијалог и подржавају суверенитет Србије и владавину права.
Ово је 14. земља која је повукла свој став о признавању Косова, односно прецизирала га, рекао је Дачић.
То су до сада учинили и Република Палау, Мадагаскар, Соломонска острва, Лесото, Суринам, Гранада, Унија Комора, Бурунди, Комонвелт Доминика, Сао Томе и Принципе, Либерија, Гвинеја Бисао, Папуа Нова Гвинеја.
Шеф српске дипломатије је рекао да мање од 100 држава признаје Косово, а да је њему циљ да тај број падне на 96, што је половина чланица УН.
„Када тај број буде пао на 96 и мање, могу да сматрам да сам завршио оно што сам обећао“, рекао је Дачић.
Ивица Дачић је подсетио да су 2015. године, када се гласало за пријем Косова у Унеско, 92 или 93 земље гласале за пријем Косова. Прошле године, број држава које су гласале за пријем Косова у Интерпол пао је на 73.
Указује да нас ново гласање у Интерполу очекује у Чилеу, у октобру.
„Оно што је сигурно је да не могу да постану чланица ниједне међународне организације у којој се гласа као у УН“, рекао је Дачић.
Они кажу све је готово, а ми њима показујемо да није готово и да морају да преговарају са Србијом, истакао је шеф српске дипломатије.
Рекао је и да Приштина за то време лобира код исламских земаља, и да Србија неће бити пасивна и пустити „да ствари иду својим током“.
„Ми имамо свој став, не признајемо Косово и позивамо пријатеље да не признају Косово“, навео је шеф српске дипломатије.
Дачић је навео и да се ЕУ и међународна заједница недовољно оштро баве ситуацијом у Приштини.
Говорећи о хапшењима поводом претњи председнику Србије Александру Вучићу и његовој породици, Ивица Дачић је рекао да то није део политичке борбе.
„То су кривична дела, нису довољне само политичке осуде. Треба користити инструменте државе који се примењују у свакој земљи – хапшење, кажњавање јесте оно како треба реаговати, без обзира на то да ли је председник, носилац власти или новинар“, рекао је Дачић.
Истиче да претње деци и породици треба сви да осуде, а да није видео да су опозиционе странке осудиле такав говор мржње.
Том приликом,председник ГО СПС Шабац , Маја Милићевић ,каже да верује да ће шеф СПС а Ивица Дачић успети у својој намери својим радом и посвећеношћу.
-Уз њега смо, подржавамо га, јер како је и сам рекао ”ако сте ме бирали, слушајте ме”. Социјалисти су небројено пута показали да се доследно боре за најважније државне и националне интересе .Иза нас су два споменика, Дејтонски споразум и Резолуција 1244.
Такође, осуђујемо сваки вид насиља ,претње и говоре мржње. Ми морамо бити свесни да су младим људима потребни узори, а не критичари- тврди Милићевићева.

ПР

Најновији број

15. април 2021.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa