Инфо

22. август 2019.22. авг 2019.
У част искреног пријатеља
СТОПАМА АРЧИБАЛДА РАJСА

У част искреног пријатеља


Група поштовалаца лика и дела швајцарског форензичара, доктора хемије и професора на Универзитету у Лозани, др Рудолфа Арчибалда Рајса, недавно је организовала необично путовање кроз Мачву и Поцерину, под називом „Стопама Арчибалда Рајса“. Четворо Шапчана ентузијаста дошло је на идеју да поводом 90 година од смрти славног научника организује посету местима која су обележила ратне године, али и највише страдала у Првом светском рату.
-Наша идеја је била да на посебан начин обележимо године које су значајне за српску историју. Као што знамо, претходна је била посвећена стогодишњици од завршетака Првог светског рата, а поклопила се са девет деценија од објављивања књиге „Чујте Срби“. Ове године неке ствари су се сложиле и дошли смо на идеју да на другачији начин обележимо 90 година од смрти највећег пријатеља српског народа - каже Ненад Крстић, jедан од организатора.
-Жеља нам је била да окупимо људе који су поштоваоци лика и дела Арчибалда Рајса, да изађемо из виртуелног света и на другачији начин, непосредно укажемо на значај националне историје. Жељко Пантелић- Бунар, Ана Павловић, Саша Јовановић и моја маленкост, били смо покретачка снага, односно иницијатори овог пројекта, али захваљујући интересовању и посвећености свих учесника успели смо да идеју реализујемо. Захваљујући Ани Павловић обишли смо значајне тачке када је у питању Церска битка (Текериш, Липове воде, видиковац на Дејановцу, цркву посвећену церским јунацима, Косанин град) где смо имали прилику да чујемо детаље мање познате широј јавности. Незаобилазни део путовања био је криви багрем у Липолисту, место где су се срели Рајс и Степа Степановић који је управо ту добио од регента Александра указ о унапређењу у чин војводе. Пут нас је затим одвео у Прњавор, где је свештеник одржао предавање. У знак сећања положили смо венац на споменик др Рајсу. Завршни део туре био је у Шапцу у порти цркве где смо се поклонили сенама предака сахрањених у заједничкој спомен костурници - појашњава Крстић који истиче да су учесници били различитих старосних доби, професија, интересовања, али их је све повезало дубоко поштовање према једном од највећих пријатеља српског народа.
-Путовање је интересантно, што због саме тематике, што због људи који су се одазвали позиву да буду део ове приче. На путовању је био младић који је члан Удружења параплегичара, иако отежано хода, желео је да иде са нама, као и господин који је недавно издао збирку песама посвећених управо Рајсу. Тада сам схватио да постоји потреба за грађанским активизмом. Тренутно смо у преговорима да организујемо руту која би обухватала церске манастире, а била би намењена параплегичарима. Циљ нам је да скренемо пажњу на маргиналне друштвне групе, а ово је само почетна тачка на нашем путу. Највећа победа је то што су људи заинтересовани за своју прошлост и што се сећају човека захваљујући коме је свет чуо за злочине у Мачви.
Организатори планирају да историјско путовање посвећено Рајсу постане традиција, али у плану су и друге активности које би пун обим добиле оснивањем Удружења грађана „Др Арчиблад Рајс“ Шабац.
- У плану је оснивање удружење грађана „Др Арчибалд Рајс“, јер верујемо да појединац може да утиче на промену у друштву. Очекујемо и приказивање документарно-играног филма "Чујте Срби", редитеља Горана Вукчевића у току месеца септембра. У разговору са аутором, дошли смо на идеју да остварење наредног месеца прикажемо шабачкој публици. Филм је снимљен поводом стогодишњице Рајсовог доласка у Србију и изузетна нам је част што је Горан препознао нашу жељу да нешто променимо и да покажемо да смо разумели поруке и поуке које нам је др Рајс оставио - наводи Крстић.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa