Инфо

22. август 2019.22. авг 2019.
фото: интеф (фб страна)

фото: интеф (фб страна)

Одржан Први интернационални театарски фестивал - ИНТЕФ на Мишару

Мамин дашак у свемиру додирнуо звезде

У години када обележава деценију постојања, Омладинско позориште „Вожд“ организовало је Први интернационални театарски фестивал - ИНТЕФ, под мотом „Додирнимо звезде“. Током четири фестивалска дана Мишар је угостио драмске уметнике и ствараоце из земље и региона.
У име домаћина присутнима на отварању обратили су се Душан Симић, директор фестивала, Немања Пајић, председник Скупштине града Шапца, што је означило почетак ИНТЕФ-а.
- Овај фестивал је корак даље и знак зрелости овог младог позоришта, доказ да виде ширу слику, као и потврда да из срца настају најбоље ствари. После одличних представа, којe су награђиване, одважили су се и на овај корак, који препознајемо као нову вредност, зато смо ту да пружимо пуну подршку - рекао је Пајић.
Након њиховог обраћања, глумица Вања Павловић, која је водила програм, прочитала је писмо Виде Огњеновић и завеса Фестивала је званично подигнута.
Током четири вечери поштоваоци и познаваоци театра имали су прилику да погледају изведбе омладинских позоришта, трупа и представе са јасним, снажним порукама.
Уз главни део програма, одржане су бројне радионице, музичке вечери и едукативни садржаји за публику. По угледу на фестивале са традицијом након одигране представе организован је округли сто где су уметници имали прилику да дискутују о драмским остварењима, театру и другим позоришним темама.
Жири Фестивала у саставу: Слађана Килибарда - редитељ, Сања Радишић - глумица, Оливера Гуцонић - глумица, Урош Нововић - глумац и редитељ и Иван Томашевић - глумац и председник жирија имао је тежак задатак, али како се наводи у образложењу имали су прилику да погледају разне приступе, концепције, од класичног до савременог - ангажованог позоришта и то чини право богатство Фестивала, не само за публику, него и за младе глумце и редитеље.
Уз званичне награде "највеће признање, које није предвиђено пропозицијама, припада организаторима Фестивала", рекао је Иван Томашевић, председник жирија завршене вечери ИНТЕФ-а.
Организатори истичу да су задовољни оценом жирија, публике, учесника и започињу припреме за наредни Фестивал.
-Утисци оних који су посетили Мишар и ИНТЕФ дају нам наду и охрабрење да је оно што радимо добро и да ће Фестивал трајати како наредне године, тако и у наредним годинама - рекао је Душан Симић, директор Првог интернационалног театарског фестивала.
Доделом награда и представом „Сан летње ноћи“ Универзитета Синергија - Факултет драмских и филмских умјетности из Бијељине, у част награђених, спуштена је завеса на овогодишње и прво издање Фестивала.
НАГРАДЕ ЗА
ПРЕДСТАВЕ
СТУДЕНАТА ГЛУМЕ
Награда за најбољу женску улогу припала је Милици Глоговац за улогу Надежде у представи “Породичне приче” независне продукције из Бањалуке. Награда за најбољу мушку улогу- равноправно су поделили Давид Илик за улогу Волође у представи Драга Ј.С. Театарског студија и Театра Куманово и Немања Бајић за улогу Војина у представи “Породичне приче”. Награда за најбољу представу “Породичне приче”.

НАГРАДЕ ЗА ОМЛАДИНСКЕ АМАТЕРСКЕ ПРЕДСТАВЕ
Награда за визуелни идентитет-“ ВЛАДИСЛАВ ЛАЛИЦКИ “ припала је представи “Хајде да не жмуримо”. Награда за најбољу епизодну женску улогу -“АНА МИЛАНОВИЋ” додељена је Јулији Вучковић за улогу Агике Тот у представи “Тотови” Академског позоришта Студентског културног центра Крагујевац. Награда за најбољу епизодну мушку улогу-“ЦАНЕ ФИРАУНОВИЋ” припала је Младену Јуришићу за улогу Срче у представи “Хајде да не жмуримо. Награду за најбољу главну женску улогу- “БРАНКА ЦРНОМАРКОВИЋ” понела је Јована Ђорђевић за улогу мама Зеко у представи “Мамин дашак у свемиру” Академског позоришта СКЦ Ниш. Награда за најбољу мушку улогу -“МИЛЕНКО ЗАБЛАЋАНСКИ” припала је Милошу Унићу за улогу Бебер Зеко у представи “Мамин дашак у свемиру” Академског позоришта СКЦ Ниш. Награда за најбољу режију- “АЛЕКСАНДАР АЦА ОГЊАНОВИЋ” оде Душану Матејићу за представу “Мамин дашак у свемиру” Академског позоришта СКЦ Ниш. Гран - при фестивала, награда “ВОЖД” за најбољу представу додељен је представи “Мамин дашак у свемиру”.

М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa