Инфо

22. август 2019.22. авг 2019.
Животу у славу
ШАПЧАНКА ЈЕЛЕНА ЂЕНАДИЋ ТРЧИ ЗА СТОЈАНА

Животу у славу

„Ми сви, Шапчани, волимо живот и волимо човека. Можда многи Шапчани воле живот, што даје могућности, толике могућности среће, задовољства и друштвености. Воле га као велико обећање.“
Учинило нам се да баш овим цитатом великог Станислава Винавера, „најсрпскијег српског сина“, започнемо текст који је животу у славу.

Докторка Јелена Ђенадић, хирург Опште болнице у Лозници, Шапчанка је родом. О њеном супругу, Драгану Бартули, коме је Шабац „сликарски град“, недавно смо писали у тексту под називом „Свака слика је молитва“. Њена мајка, Ната Ђенадић, радила је у „Гласу Подриња“. Иако нас многе нити повезују, овај пут смо инспирисани њеним хуманим гестом.

У суботу, 17. августа, Јелена је трчала четврти Ноћни полумаратон у Крушевцу. Стазу дугу 21 километар претрчала је за два сата и двадесет осам минута. Но, њој време није било мотив, него, како је најавила на друштвеним мрежама, жеља да помогне суграђанину Стојану Филиповићу. Одлучила је да „прода“ сваки претрчани километар. Одазвали су се пријатељи, колеге из Лознице и других градова уплатом на рачун Фондације „Буди хуман – Александар Шапић“.
- Стојану је пре осам година дијагностификована мултипла склероза, а новац за лечење се споро прикупљао. После објаве на фејсбуку, уплате су почеле да „пљуште“. Новац је скоро у целости прикупљен. Лечење у Кијеву заказано је за 15. септембар, каже др Ђенадић и додаје да је хтела само да скрене пажњу јавности, а да су брзо одреаговали људе који воле живот и људе.
Племенита докторка планира да „продају километара“ настави у септембру, на Оџачком полумаратону (21 км) и у октобру, на Новосадском маратону (33 км). Биће то још 54 километра за Стојана, који је студент историје на Филозофском факултету у Београду. Жао јој је што неће трчати на трећем Шабачком полумаратону, који ће се одржати у недељу, 7. септембра, али тог дана је мајчинско славље – ћеркино пунолетство.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa