Инфо

7. новембар 2019.7. нов 2019.
Нове пословне релације
Дипломатски представници Краљевине Шведске у Шапцу

Нове пословне релације

Потенцијали града представљени амбасадору Јану Лундину. Ширење локалних политика на национални ниво. Шабац погодно тле за инвестиције. Пројекти енергетске ефикасности и сарадње са општином Пећ за пример свима. Сарадња кроз изложбу о Раулу Валенбергу, дипломати и алтруисти из Другог светског рата
Потенцијали Шапца у области енергетике, пољопривреде, као и инфраструктурни, развојни пројекти Града представљени су дипломатском представнику Краљевине Шведске, амбасадору Јану Лундину током званичног сусрета са градоначелником Небојшом Зеленовићем.
-Знајући да господин Лундин има значајно место у дипломатском кору Србије, ово је добра могућност да локалне политике града Шапца проширимо на национални ниво, али и читав регион. Верујемо да пет планова града заснованих на разумевању и сарадњи, могу да допринесу бољој будућности. Циљ је да људи живе од свог рада и остану у земљи - рекао је градоначелник Небојша Зеленовић након сусрета и подвукао да у Шапцу инвеститори имају добре услове за пословање што је један од разлога њиховог доласка у град. Тренутно своје седиште у граду има 16 компанија.
-Важно је да докажемо да ствари у Србији могу да изгледају другачије и да у нама имају потенцијалног сарадника. У наредном периоду очекујем и састанке са Привредном комором Шведске како би наши привредници могли да понуде своје производе скандинавским партнерима и тако остваримо нове пословне релације.
Ово је друга посета скандинавског дипломате граду. Лундин је нагласио да није Шабац одабрао случајно, већ да су искуства из прве посете била препорука за поновни долазак.
-Шабац је плодно тле за инвеститоре што доказује и број компанија које овде послују, смањен број незапослених. Све ово је довољан аргумент да убедим шведске компаније да се придруже инвеститорима. Прехрамбени сектор је погодан за улагања, а град има велики потенцијал. Са градоначелником и сарадницима смо разговарали о томе како Шабац решава конкретне проблеме, као што је грејање. Знамо да је то велики издатак, али овде је пронађен добар метод уштеде, а то је увек актуелна тема и у Шведској - навео је Њ.Е Јан Лундин и додао да град може бити пример другима у области како енергетске ефикасности, тако и сарадње са регионом. Као посебност истакао је пројекат који се реализује у јужној српској покрајни.
-Похвална и интересантна је сарадња са општином Пећ коју има Шабац кроз размену искуства и технологију узгоја јагоде. Поздрављам што има храбрих људи који су спремни да сарађују како би помогли другима и то је добродошло и због европских интеграција и процеса помирења. И кроз такве активности нешто можемо да научимо од Шапца - закључио је амбасадор.
Након састанка у Градској кући, амбасадор Лундин посетио је Народни музеј, где је имао прилику да погледа актуелну поставку 63. Октобарског салона и завири у виртуелну реалност шабачке фортификације из 15. века уз нов експонат „тВРђава“.
„За мене није постојао другачији избор“
У оквиру пројекта "Буди носилац промене - Раул Валенберг" који спроводе Ц31- Центар за развој културе дечјих права и Амбасада Шведске у Београду, у партнерству са Raoul Wallenberg Академијом из Стокхолма, а уз подршку Шведског института у Музеју шабачких Јевреја презентована је изложба о Раулу Валенбергу, дипломати који је током Другог светског рата спасио хиљаде Јевреја.
Кроз пројекат који се спроводи у шест градова у Србији идеја реализатора је да предавањима и едукативним радионицама информишу младе и помогну им у откривању истинских вредности подсећајући на значајне људе из прошлости.
Партнери на пројекту у Шапцу, граду који чува сећање на Јевреје, су Народни музеј, Музеј шабачких Јевреја и Основна школа "Ната Јеличић".
-За младе људе је значајно да се на време упознају са светлим примерима који су у правом тренутку показали велику храброст како би сачували животе других. Због тога је важно што је Шабац део европске мреже градова која чува сећање на своје суграђане, а ученици из Основне школе „Ната Јеличић“ су то показали учешћем на радионицама - навео је члан Градског већа Игор Марсенић.
Заменик амбасадора Шведске Јоаким Верн истакао је да дела Раула Валенберга подсећају на друштвену одговорност коју свако носи у времену када је тешко донети праву одлуку и бити пример другима.
-Фокус пројекта и свих активности је грађанска храброст и чињеница колико појединац може да направи разлику у свом окружењу. Раул Валенберг је један од најпознатијих Швеђана због свега што је учинио. Његова дела су значајна, не само за јеврејску заједницу, него и за све. Важно је да сачувамо сећање и достојанство када говоримо о прошлости, али исто тако и да се залажемо за оно што су праве вредности, а Шабац то чини тако што одаје пошту Јеврејима који су боравили овде.
М. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa