Инфо

7. јул 2011.7. јул 2011.
ШТА ЗА НАС ЗНАЧИ ТРИЈУМФ НОВАКА ЂОКОВИЋА

СКИЦА ЗА ПОРТРЕТ ЛЕПШЕ СРБИЈЕ

Најзначајнији догађај који је протеклих дана обележио Србију је победа Новака Ђоковића у финалу Вимблдона. Ђоковићево ступање на трон светског тениса Србија је доживела као свој тријумф, а нација је то и потврдила дочеком који је младом тенисеру, његовом тиму и породици приредила у Београду. Непрегледна маса окупила се прошлог понедељка увече на Тргу Николе Пашића: људи су пристигли из свих крајева Србије да бар на тренутак виде свог новог хероја, да чују његове поруке и да му из стотине хиљада грла, као из једног, поруче : „Ноле, ми те волимо!“
Бар на трен смо заборавили сивило властите свакодневице, беду и очај који притискају незапослене, гладне и ојађене, мито, корупцију и криминал, све поразе кроз које смо прошли и у свом новом хероју пронашли смо тако потребну наду. Звезда Новака Ђоковића засјала је пуним сјајем на тамном небу изнад Србије и уморна нација је у том сјају видела и своје лице. Новак Ђоковић послужио је као скица за портрет једне лепше Србије.
Колективна идентификација са својим херојем није својствена само овом поднебљу и Србима као народу. Од памтивека, до данашњих дана, народи „у небеса и међу звезде“ издижу и смештају оне своје појединце који су остварили нешто значајно, што их као појединце чини препознатљивим у светским оквирима. Ту се ми не разликујемо много од других нација чије националне звезде постају симболи у областима које представљају. Ти људи успостављају стандарде које човечанство прихвата и свако мора да оствари те стандарде ако жели да се сврста на звездано небо светских величина.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa