Инфо

11. август 2011.11. авг 2011.
У ЧАСТ КАРАЂОРЂЕВИХ ЈУНАКА

КЊИГА О БОЈУ НА МИШАРУ

Шабачки историчар и публициста Богдан Секендек књигом “Мишарска битка“ обогатио историјску читанку. Историјске чињенице, аутентични подаци и сведочење учесника прослављене битке, аманет су српству за очување традиције
Полазећи од чињенице да је Мишарска битка изразит пример Карађорђеве војне вештине и храбрости његових устаника, шабачки историчар и публициста и вероватно најкомплетнији познавалац Боја на Мишару, Богдан Секендек је историјске податке објединио у књигу. Штампана је у поводу ове годишњице Мишарског боја у издању Народног музеја у Шапцу, невелика књига обилује богатством података па и аутентичних чињеница које говоре о српском војевању. Оивичена корицама слике руског уметника Афанасија Шелемова “Мишарска битка“, књига обухвата догађаје који су претходили боју кроз преглед историје Првог српског устанка али и Карађорђев план одбране и однос снага као и случаје недисциплине.
“Тринаести август 1806. године био је сунчан и ведар дан. Карађорђе је обилазио јединице и давао последња упутства и појачавао поједина места у шанцу... показивао старешинама и војницима где ко треба да буде... Турци нису били на домет српских пушака кад одједном у шанцу одјекну хитац. Ко је то, по души га- цикну Карађорђе. Затим трже кубуру и приђе момку који је његову наредбу прекршио... Не Господару- повикаше војводе и показаше јатаганима на липу са које је падао турски осматрач, који је белим јаглуком давао знак турским тобџијама...младић се звао Тадија Црноборац“- наводи Секендек податке које историја памти.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa