Инфо

8. октобар 2020.8. окт 2020.
НИЈЕ СРАМОТА БИТИ БОЛЕСТАН
У СУБОТУ ОДРЖАНА МАНИФЕСТАЦИЈА ДАЈ ПЕДАЛУ РАКУ

НИЈЕ СРАМОТА БИТИ БОЛЕСТАН

Манифестација „Дај педалу раку“ ове године одржана је у 29 градова Србије, први пут у Шапцу, а учешћем Словеније, добила је регионални карактер
ДАЈ ПЕДАЛУ РАКУ пројекат је који шесту годину заредом реализује Женски центар „Милица“ под покровитељством Министарства здравља Републике Србије, Министарства омладине и спорта, Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, Института за онкологију и радиологију Србије, Института за онкологију Војводине, Клиничког центра Крагујевац и Клиничког центра Ниш.
Манифестација „Дај педалу раку“ одржана је у суботу, 03. октобра. Ове године, учествовало је 29 градова Србије, међу којима је и Шабац. Учешћем Словеније, овај догађај је добио регионални карактер.
У Шапцу, партнери у организацији догађаја били су Ника Фитнес студио и мрежа Знање за здравље. Активисти и учесници манифестације окупили су се код Мачвиног стадиона одакле су, на бициклима и ролерима, стигли до Савске авеније. Тамо су имали прилику да чују реч стручњака о здравим стиловима живота.

- Увек је боље да се боримо за здравље, него против болести, каже Сања Никшић, једна од иницијатора манифестације у Шапцу, власница Ника Фитнес студија, која је имала лично искуство у борби против ове болести и додаје да своје полазнице најпре учи буду здраве.
Дај педалу раку представља кампању која има за циљ подизање свести целе друштвене заједнице, а посебно жена о значају раног дијагностификовања и лечења болести.
- Као здравствени радник и жена, дошла сам да подржим манифестацију борбе против рака дојке у циљу подизања свести о значају превентивних прегледа. Уколико се догоди да се разболе, жене не би требало то да доживљавају трагично, него да знају да имају подршку друштва. Није срамота бити болестан, каже Споменка Јовић, дипломирани фармацеут.



ОШТЕЋЕН МУРАЛ
Окупљање учесника било је у непосредној близини мурала Андреје Дамњановић, ученице ШПУ, који је настао у оквиру пројекта СуперМодел за оснаживање девојчица и жена, а посвећен је жени херојки. Нажалост, у ноћи уочи манифестације, непознати починиоци оштетили су рад младе уметнице.
- Сматрам да је природно подржати манифестацију која се односи на промоцију здравља и борбу против рака. Шокиран сам чињеницом да је уништен мурал девојке која је дала свој одговор на стварност у којој живимо. Овде је у питању култура, уметност и борба младих жена и девојака за нормалан живот. Као град, увек ћемо подржати живот, појачаћемо средства не само за овај пројекат, него за све што је потребно за нормалан и здрав живот, истакао је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.


Пандемија је отежала доступност дијагностици и лечењу онколошких пацијената. Уколико желимо да утичемо на смањење смртности од рака дојке, неопходно је да у сваком тренутку имамо приступ дијагностици и свим терапијама за лечење раног карцинома дојке, која је доступна у земљама уокружењу. Пацијенткињама у Србији требало би омогућити дијагностику и лечење без обзира на ванредне ситуације.
- Имала сам лично искуство и борбу са том болешћу, али то није довољно. Нећемо стати док све жене не буду знале како да се сачувају од болести које је могуће превенирати. Највећа сатисфакција није лично здравље, него здравље друштва у целини, каже Марија Ратковић, активисткиња и организаторка за Шабац.
Генерални покровитељи су ОТП банка и ОТП осигурање “Моја превентива”. Такође, догађај су подржали и Контраст издаваштво, Јана Оршолић и бренд Само нежно према себи, ОК клуб Шабачког позоришта, Спектрум штампа, Протина кућа, као и многи други појединци, групе и организације.
Учесницима манифестације уручени су поклони - књига Сенке Марић „Кинтсуги тијела“, која је прошле године награђена престижном регионалном наградом Меша Селимовић, а која говори о искуству борбе против рака дојке, поклоне бренда Само нежно према себи који афирмише бригу о себи и мајице и торбе које је дизајнирала Нина Живковић у знак подршке Шапцу и иницијативи Дај педалу раку.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa