Инфо

15. октобар 2020.15. окт 2020.
Сетва у јесен и пролеће
Перко- крмна репица

Сетва у јесен и пролеће

Различито време сетве, у јесен као озими, а у пролеће и као пострни усев је једна велика предност, јер је ова биљна култура кабаста зелена исхрана која може бити доступна сточарима током великог дела године. Може се сејати као чист усев или као здружени посебно са овсем. Перка одликује и висока сварљивост. Може да се користи у исхрани и у облику паше. Као сточна крма се користи када достигне висину 50-60цм, а за припремање силаже се користи у пуном цвету исто када и за зеленишно ђубриво
Перко сетва:
Основне карактеристике перка су:
- стока га радо једе,
-висока хранљива вредност
- велика приносна маса.

Има разгранат коренов систем, а надземни део чини велика количина зелене масе, тако да се често користи и као зеленишно ђубриво. Различито време сетве, у јесен као озими, а у пролеће и као пострни усев је једна велика предност, јер је ова биљна култура кабаста зелена исхрана која може бити доступна сточарима током великог дела године. Може се сејати као чист усев или као здружени посебно са овсем.
Перка одликује и висока сварљивост. Може да се користи у исхрани и у облику паше. Као сточна крма се користи када достигне висину 50-60цм, а за припремање силаже се користи у пуном цвету исто када и за зеленишно ђубриво.

Гајење перка у условима у којима због суше нема довољно кабасте хране је добро решење за сточаре. Принос зелене крме је од 40-60 тона


Гајење перка захтева интензивну агротехнику која почиње дубоким орањем на дубину 25 до 28 цм. Приликом ове операције неопходно је унети 400 до 500 кг/ха комплексног хранива НПК 8:16:24 или сличне комбинације. Перко добро реагује на ђубрење стајњаком и осоком. На средње плодним земљиштима треба унети 30 – 40 т/ха стајњака. Стајњак и 2/3 фосфора И калијума унети под основну обраду, а остатак заједно са 1/2 азотног ђубрива унети под површинску припрему земљишта. Други део азота даје се у виду прихране .
Перко сетва у јесен и пролеће
Уколико се гаји као озими усев, сетва се обавља у септембру, те се до краја године може добити један откос, а током пролећа још и до два.

Гајење перка захтева интензивну агротехнику која почиње дубоким орањем на дубину 25 до 28 цм


Јару сетву треба обавити до краја месеца марта. Перко се може гајити и као пострни усев што захтева сетву одмах након жетве стрнина уз наводњавање по потреби, уколико је сушан период после сетве.
Сетва се обавља у врсте на међуредном растојању од 15 цм – 18 цм, а у реду на 6 – 12 цм. Дубина сетве 2 – 3 цм са количином од семена 12 – 15 кг/ха .
Након сетве поваљати земљиште ако није превише влажно. Сетва може бити у смеши са неком житарицом ако се планира силирање зелене крмасте масе.

Када се перко користи као главни усев даје 2-3 откоса и код ране јесење сетве један откос се скида у јесен, а други у рано пролеће. Посебно водити рачуна да се косидба у јесен обавља ако је могуће на висини биљке од 7 цм како би се омогућила што боља регенерација и успешно презимљавање.
Гајење перка у условима у којима због суше нема довољно кабасте хране је добро решење за сточаре. Принос зелене крме је од 40-60 тона.

дипл.инг. Славица Максимовић

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa