Инфо

15. октобар 2020.15. окт 2020.
фестивал 2019.  Фото: Ј.Р.

фестивал 2019. Фото: Ј.Р.

Шабачки „Интернационални блуз и џез фестивал 2020“

Џез може спасити свет

Онлајн издање Фестивала услед здравствених околности и борбе са вирусом. Једнодневни програм, три наступа. Сви извођачи са интернационалним искуством и репретоаром насталим спојем ритмова више праваца. Јубиларно, традиционално издање
„Ма какав џез пријатељу...“ чујем као да допире кроз блиске временске портале што нас спајају са читаоцима „... питање да ли овај свет и треба спашавати, а ако и вреди чему, неће се против зла моћи музиком...“ веле нам читаоци, али нису у праву, бар не у потпуности. Неће спасити свет музика, али уметност може, неће силне крахове у нама и око нас зауздати тонови, но хоће лепота. Небитно које место у хијерархији заузима, да ли је први, пети или последњи бедем одбране, најчвршћи зид у борби за опстанак биће то унутрашње биће незадовољно простом егзистенцијом на нивоу могућег, жељно да се искаже, промени мноштво облика све док не стоври обрисе једног унутрашњег лика који је ништа друго до наш одраз у свету и света у нама.

Од постанка планету пустоше ратови, катастрофе, болести, недаће, али из сваког пораза издигне се нешто ново, стваралачка бит појединаца умножена са хиљадама, милионима, милијарадама постајала је у најтежим моментима урлик да је човек још ту, та клица свих колективитета, реалних или измишљених. Музика сама неће спасити свет, али џез хоће, џез као парадигма највећих вредности и силе која је, у ствари највећа, баш у томе што се не може тек тако изразити исказати, нити бити јасна свима. У често неравноправној борби са данима, животом, пред нама су нотни записи, неретко лошег композитора званог време, ситуација, тренутак, околности или већ некако другачије, мења лако имена, али не и суштину, принуђени смо да свирамо по том ритму, али није ту џез. Тај џез силног бивствовања почиње када у бескрајним пространствима своје унутрашњости, одмах иза склопљених капака продужимо још који тон, додамо нешто композицији што је само наше и променимо читаву структуру тог лошег записа, погрешно поређане ноте с почетка утапају се у савршени спој наставка и онда лагано побеђујемо. То је јуриш стваралачког и естетског у човеку. Музичар, виртоуз на неком инструменту није једини који уме дати тај тон, већ и сви који удобно смештени у хладној јесењој ноћи поклонимо души нешто што ће излечити сав бол дана што се полако претапа у нови, али и он ће бити поражен. Џез музика је једна манифестација џез живота, онога где сваки лош поглед замире када се иза затворених очију црта онај савршен, заувек јачи од свих лоших, џез звуци су само нацрт боравка у свакодневици када ће на крају свих тактова, туђе музике и речи, одмах из последњег реда, уследити уздах за оно ненаметнуто, незаписано, уздах јачи од оркана, спреман да помете све претходно лоше. На крају свега за минут те дивоте, из сећања ће ишчезнути грозота. Маске када заклоне лице, страх када изобличи поступке, препознаваћемо се по души.

Великани на сцени
Здравствена предострожност, борба са вирусом Ковид 19, не дозвољава велика окупљања, али џез и блуз, те магичне форме једне уметности, вечитог оваплоћења лепоте, неће зауставити. Мало другачије, малко модификоване програмске структуре, у онлајн формату, све поклонике очекује двадесети „Шабачки интернационални блуз и џез фестивал“. Са бине шабачког позоришта до домова, топлих оаза, дугих хладних вечери, допираће у суботу, 17. октобра звуци чак три концерта.

Све почиње, око 18 часова, са свима знаним ЈОВОМ МАЉОКОВИЋЕМ и БАЛКАН САЛСА БЕНДОМ, све почиње са џез господином који је узор многим младим ствараоцима овог жанра. Тај сакс предводиће изванредне музичаре на другим инструментима у јединственом споју џеза и традиционалне ритмове. Објединиће наступ ноте које су чули највећи светски и европски фестивали, уз неизоставне соло деонице што носе јединственост и непоновљивост.
После чувеног Београђанина, долазе на сцену екипа окупљена у RAZZLE DAZZLE BLUES BAND – у. У њиховом слогану је рецепт Живот би требало да буде уживање, мало блуза, али не заборави да скочиш, утонеш, зањишеш, не заборави стари рокенрол. Попут колега из Младеновца посебну драж дају уживо наступима, а о њима се чуло, не само на фестивалима код нас, већ и широм Европе. Може се догодити да пожелите да заиграте док их слушате на ТВ или компјутеру, зато обезбедите простор пре него што крену и препустите се, знате да тако и свет чувате.

Јубиларни фестивал око 20:30 затвориће младеновчани и блуз бенд COTTON PICKERS, некадашњи победници чувене зајечарске Гитаријаде, а уз тонове „блуз боје“ радо додају и нијансе рок музике стварајући свој израз. Трио који деценију и по ствара важи и за један од концертно најактивнијих, посебно добар на уживо наступима.
Организаотор 20. шабачког Интернационалног блуз и џез фестивала је „Блуз и џез удружење“ Шабац, генерални покровитељ Град Шабац, а медијски покровитељи РТВ Шабац и Глас Подриња. Фестивал ће бити приређен без присуства публике у Шабачком позоришту, али ће све наступе уживо преносити ТВ Шабац, а Фестивал заинтересовани могу пратити и на ју тјуб каналу ове телевизије.
ЏЕЗ ЋЕ СПАСИТИ СВЕТ... може пријатељу да спасе, стварно може...
Д. Благојевић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa