Инфо

15. октобар 2020.15. окт 2020.
слободан јеротић директор ЈКП Топлана Шабац

слободан јеротић директор ЈКП Топлана Шабац

РЕЧ, ДВЕ СА ДИРЕКТОРОМ ШАБАЧКЕ ТОПЛАНЕ СЛОБОДАНОМ ЈЕРОТИЋЕМ

Трошкови диктирају цену

Прошле године просечна потрошња енергије била 99,8 киловат сати по метру квадратном, а та “скала” се кретала од чак 140 до 60 киловата, што јасно говори да у граду има зграда код којих је изолација урађена готово идеално, али има доста и оних “трошних”, где драгоцена енергија одлази неконтролисано у неповрат
Одржавање котлова, санација грејне мреже и подстаница у свакој стамбеној згради или кући су благовремено спроведени, што је била дужност Јавног комуналног предузећа “Топлана”-Шабац и што се тога тиче целокупни систем грејања у овом делу о коме они брину је потпуно спреман за рад. Грађани, корисници услуга треба само да провере исправност њиховог, унутрашњег система грејања и отклоне евентуалне кварове.
Систем укључују сваки дан, чим температура падне испод 14 степени Целзијуса, од шест сати ујутро до 22 увече, каже директор Топлане у Шапцу Слободан Јеротић. Наравно, најинтензивније је грејање у јутарњим сатима, када је и најхладније. У топлијем делу дана за високу температуру нема ни потребе. Све се уосталом контролише даљинским путем и то је будућност грејања, сматра Јеротић.

- Улагање у мрежу, треба да буде у континуитету. Све за развијање и усавршавање даљинског система грејања и с тим у вези, нова прикључења корисника. То је пут ка нижој цени грејања. Њу заправо диктирају трошкови. Ми ту практично немамо профита, додаје Јеротић и истиче да је просечна потрошња енергије у прошлог години била 99,8 киловат сати по метру квадратном. Он наглашава да се амплитуда утрошка енергије кретала од 140 до 60 киловата по метру квадратном, што недвосмислено указује на чињеницу да у граду има још увек јако трошних стамбених зграда, где се практично, расипа топлотна енергија у неповрат, али има и оних где је изолација зграда урађена готово беспрекорно.
Велика разлика у утрошку енергије за исту топлоту стана, која се плаћа, разлог су више за прихватање веома повољног кредита међународне банке, који је топлана само посредник према грађанима, како би се избегли непотребни трошкови, а читав систем учинио знатно ефикаснијим. Кредит се односи на изолацију зграде, а рок отплате је чак 12 година.

Велика разлика у утрошку енергије за исту топлоту стана, која се плаћа, разлог су више за прихватање веома повољног кредита међународне банке, који је топлана само посредник према грађанима, како би се избегли непотребни трошкови, а читав систем учинио знатно ефикаснијим. Кредит се односи на изолацију зграде, а рок отплате је чак 12 година


На крају разговора, директор Јеротић каже да је од његовог доласка на чело топлане прошло скоро три године. Данас запошљавају 69 радника, а приликом његовог доласка било их је 83. Смањење броја запослених ишло је тз природним путем.

Јеротић посебно наглашава да данас никоме ништа не дугују. Имају краткорочне кредите које редовно сервисирају до краја јуна наредне године и један инвестициони до 2023.
Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa