Инфо

1. септембар 2011.1. сеп 2011.
РЕАЛИЗАЦИЈА ПРОЈЕКТА “ДРУГА ШАНСА“ У ШАПЦУ

ДРУГА ШАНСА ЗА ОСНОВНО ОБРАЗОВАЊЕ

Кроз пројекат „Друга шанса“, 75 становника Мачванског управног округа, без завршене основне школе, моћи ће да исту заврше по убрзаном програму и дођу до дипломе о стеченом основном образовање. Поред дипломе, полазници ће бити у могућности и да прођу занатску обуку, и стекну сертификат за неко од дефицитарних занимања
Осим редовних ученика, од 1. октобра, у школским клупама Основне школе „Вук Караџић“ у Шапцу, наћи ће се и старији ђаци који немају завршено основно образовање. Могућност стицања дипломе основне школе доступно је захваљујући пројекту „Друга шанса“, који ће се реализовати у 37 просветних установа Србије, у сарадњи са Министарством просвете Владе Републике Србије и Националном службом за запошљавање. Трошкове финансирања пројекта сноси Министарство, које је у исти уложило 3,5 милиона еура, и Европска Унија (ЕУ) која је за њега издвојила 4 милиона еура бесповратне помоћи.
Програм наставе је расподељен у 3 наставна циклуса, од којих сваки траје по једну школску годину. Први циклус обухвата градиво од И до ИВ разреда, други укључује В и ВИ разред, док наставни програм ВИИ и ВИИИ разреда, уз обуку за изабрано занимање, припада трећем циклусу. Ово значи да они који немају ни дан основне школе, могу диплому стећи за 3 године. Наставни програм, уз редовне предмете првог степена образовања, обухвата и примењене науке (конкретну примену физике, биологије, хемије и др.), одговорно живљење у грађанском друштву, и предузетништво.
У 37 школа, основно образовање стећи ће 3.000 људи. Одабране образовне установе, испуниле су све услове конкурса, који је поводом партиципирања у пројекту, расписало ресорно Министарство. Свака од одабраних школа обавезна је да прими најмање 45 ученика, односно минимум 15 ђака за сваки од 3 циклуса, у зависности од њиховог претходног образовања.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa