Инфо

15. септембар 2011.15. сеп 2011.
ОДЕЉЕЊЕ ЦЕНТРА ЗА МЕДИЈАЦИЈУ У ШАПЦУ

БРЖЕ И ЛАКШЕ ДО ДОГОВОРА

Са адвокатом Бранком Ђукић, координатором шабачког одељења Центра за медијацију, разговарали смо о предностима медијације у односу на судски процес, тренутно актуелном пресељењу у нове просторије, заинтересованости наших суграђана за овакво решење спорова
Прве године у поступку медијације у Шапцу решено преко педесет спорова. Тренутни застој у раду последица је очекивања резултата реформе правосуђа и пресељења. Опремање нових просторија у поткровљу Основног суда у Шапцу донирала је Влада Норвешке. На овом подручју обуку је завршило 36 медијатора.
- Одељење Центра за медијацију у Шапцу је отворено у фебруару 2009. године. На привремено коришћење тада смо добили просторије на трећем спрату зграде Општинског суда. У међувремену, се обучило 36 медијатора, међу њима велики број тадашњох судија, адвоката, заменика окружних тужилаца. Прве године рада по броју решених и пријављених спорова за медијацију, били смо друго Одељење у Србији. Само Суботица је била испред нас, али они су и раније почели са радом ““ каже адвокат Бранка Ђукић, координатор рада шабачког одељења Центра за медијацију.
Подсећања ради, медијација или посредовање је поступак у којем странке могу решавати спорне односе мирним путем уз помоћ једног или више медијатора. Сви спорови међу грађанима могу се решити на овај начин, уколико су обе стране заинтересоване.
- То није поступак мирења које предвиђа закон о породичним односима, где је главни циљ да се странке измире. Не, овде они могу остати завађени до краја, али је битно да са правне стране њихов проблем буде решен тако да буде задовољна и једна и друга страна- објашњава Ђукићева.
Једна од предности оваквог решења конфликтних ситуација у односу на редовну судску процедуру је брзина. Сваки проблем мора бити решен у року од тридесет дана. Уколико се до тада не дође до резултата, предмет иде на суд.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa