Инфо

29. септембар 2011.29. сеп 2011.
УНАПРЕЂЕЊЕ ПОЉОПРИВРЕДЕ У ОПШТИНИ КРУПАЊ

НЕОПХОДНА КРЕДИТНА ПОДРШКА

На име Фонда за развој пољопривреде за 2011. годину предвиђен је буџет у износу од 2.000.000 динара. У складу с тим донет је програм подршке за спровођење политике за ову годину. На овај начин расподељују се средства, као и облици тржишних подстицаја кроз кредитну подршку за унапређење и развој сточарске, ратарске, повртарске и воћарске производње доделом дугорочних бескаматних кредита
Познато је да је општина Крупањ једна од четрдесет најнеразвијенијих општина, да је привреда пропала, а да се житељи углавном у овом брдско планинском крају баве производњом малине и другог јагодичастог воћа.
- Целокупна ситуација изазива велико незадовољство код становништва, пошто су пољопривредна газдинства запала у оскудицу. Из тог разлога Скупштина општине Крупањ покренула је иницијативу код Министарства пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде за усклађивање откупних цена малине и другог јагодичастог воћа са ценама у ариљском крају. Овогодишња откупна цена малине кретала се око 70 динара по килограму, док је цена купине достизала 35 до 45 динара, каже Зорица Маринковић сарадник за пољопривреду.
За унапређење сточарске производње опредељена су средства у виду зајма који износи 600.000 динара. Кредитна подршка за развој сточарства спроводи се кроз побољшање расног састава стоке. При томе одобраваће се зајмови за набавку квалитетних телади, јунади, крава, оваца, коза, крмача, пчелињих ројева и приплодних пчелињих матица. Поред прописаних општих и посебних услова који ће бити накнадно утврђени конкурсом, подносиоци зајма морају поднети оригиналну или оверену копију извода из главне матичне евиденције стоке за квалитетна приплодна грла оверен од стране одгајивачке организације.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa