Инфо

13. октобар 2011.13. окт 2011.
БЕРБА КУКУРУЗА У ПУНОМ ЈЕКУ

СМАЊЕН РОД

Берба у коцељевачком крају почела раније од уобичајеног периода. Прошле године принос смањен због киша и поплава, а ове вишемесечна суша негативно утицала на род и квалитет. Од укупно обрадиве површине у тамнавском крају највише парцела под кукурузом.
Према речима стручњака, берба у Србији је већ обављена на више од половине површина, а са укупно посејаних 1,3 милиона хектара очекује се род од 5,5 до 6 милиона тона. У коцељевачкој општини највећи проценат обрадивих површина је, као и ранијих година, под кукурузом. Ова култура посејана је на скоро шест хиљада хектара и захвата готово трећину укупно обрадивог земљишта.
Драган Ристивојчевић из Коцељеве, власник мешаоне сточне хране ДИС, на свом имању у Свилеуви узгаја ову културу на око 20 хектара. Пре две године купио је и комбајн за кукуруз, први на подручју коцељевачке општине. Осим на свом поседу, машину користи и услужно, те је веома добро упућен у прилике на терену. Како каже, овогодишњи принос је до сада од 5-6 тона сувог зрна по хектару, што је мање у односу на прошлу годину, бар у овом делу општине.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa