Инфо

1. јул 2021.1. јул 2021.
Спона спорта, културе и трајања
Састанак реализатора пројекта ТРАВЕКУ у Градској кући

Спона спорта, културе и трајања

Традиционалне спортске дисциплине део националног бића, њихово спајање, спаја људе и културе. Промоција традиционалних вештина добробит и за олимпијске спортове. Пројекат допринос туризму. РК „Витез“ једини колектив из Србије у ETSGA
Бројне европске и неевропске државе баштине различите форме рвања који су део њиховог културног наслеђа и представљају један од темеља националног бића. Борба за очување и промоцију традиционалних спортова довела је до спајања клубова из Француске, Грчке, Шпаније, Румуније и Србије, у циљу неговања и промоције традиционалних спортова, те је кроз мрежу кооперације настао пројекат ТРАВЕКУ (Коришћење традиционалног рвања као медијума културног туризма и локалног развоја у циљу размене искустава, програма и стратегија промоције).
Током три дана у Шапцу гостовали реализатори Пројекта из Грчке и Француске, уз састанке са представницима локалне самоуправе и Рвачког клуба „Витез“, учесника у пројекту, посетили су и Сеоске игре, где је једна од дисциплина била рвање у коштац.
- Циљ пројекта је повезивање националних и региналних организација које имају спортску базу, а које су поштоване због свог рада на пољу традиционалних спортова и игара, који ће поделити своја искуства у примени стратегија и програма у овој области са локалним организацијама, са практичним искуством у промоцији традиционалних спортова и игара кроз своје програме и догађаје - навео је Елисијадис Бабис, представник Грчке и клуба „Диогенис и Каладентра“ из Сереса, колектива који је и лидер самог пројкета.

"Глас Подриња"


Спорт и култура имају бројне споне које вреди ојачати на добробит спајања људи, уверени су гости.
-Повезивањем људи из различитих делова Европе кроз спорт, наше рвање, али и друге традиционалне вештине, омогућује и културну сарадњу. Фестивали традиције имају снагу да уједине људе и приближе културе различитих народа. Кроз овај пројекат ми тежимо управо томе - изјавио је Гиј Жауен, гост из Француске и председник Европске асоцијације за традиционалне спортове и игре.
Шабачки Рвачки клуб “Витез” једини је представник Србије у Европској асоцијацији традиционалних спортова .
-Можемо бити поносни што је један мањи колектив као што је “Витез” окупио госте из Европе и што је препознат као неко ко може да допринесе реализацији пројекта. Кроз семинаре и различите фестивале заједно тежимо да популаризујемо народно рвање и на тај начин упознамо и младе са дисциплином која чува традицију и наслеђе једног народа, а истовремено је рвање у коштац значајно једноставније, те има могућност да привуче младе, а из те базе би се могао црпети квалитет за олимпијске стилове нашег спорта - рекао је Марко Пановић, некадашњи рвач и садашњи члан Градског већа задужен за спорт после првог састанка реализатора ТРАВЕКУ пројекта приређеног у Градској кући.
Пријем за званице уприличио је председник Скупштине Града Немања Пајић апострофирајући да је сам пројекат више од спорта.
-Кроз традиције различитих држава пронађене су заједничке тачке које су традиције Европе и пројекти попут овог имају велики културни и туристички потенцијал. Ми смо богати народним вишебојем и мишљења сам да је потребно организовати обједињен Фестивал где би представили све сегменте народне традиције, од спорта, преко народних игара, вештина, народне кухиње. То је некада било оличено у Мишарском вишебоју и трудићемо се да кроз обнову те манифестације промовишемо свима и на тај начин народну традицију нашег поднебља - истакао је председник Скупштине Града Шапца.
Д. Б.

Најновији број

2. децембар 2021.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa