Инфо

15. јул 2021.15. јул 2021.
Фото: Глас Подриња, Др немања тошковић, Милан Стошић и Никола Белобаба (с лева на десно)

Фото: Глас Подриња, Др немања тошковић, Милан Стошић и Никола Белобаба (с лева на десно)

У Минералним ђубривима заустављена производња због ремонта система

Одувек смо део решења

Еколошка инвестиција вредна 3 милиона евра. Радови на реконструкцији постројења у две фаза: прва почела 20. јуна, када су заустављени сви производни процеси у фабрици, траје до 21. јула, док је завршетак друге фазе планиран до краја лета. Према проценама стручњака ниво загађења отпадних гасова биће веома низак у поређењу са дозвољеним вредностима. Скорашње притужбе грађана на квалитет ваздуха у Шапцу, у време заустављене производње у Elixiru, доказ да у граду постоје други загађивачи које нико не помиње
Ремонт система у Минералним ђубривима почео је 20. јуна. Пројекат вредан 3 милиона евра биће изведен у две фазе. Судећи по току радова, прва фаза биће окончана 21. јула, док ће друга бити завршена почетком септембра. Трошкови заустављене производње у наредних месец дана су више од пола милиона евра. Међутим, у Elixiru поручују да ништа није вредније од здравља грађана, те да су се у овој компанији одувек залагали да буду део решења свих проблема са којом се заједница суочава.
Оно што је битно напоменути је чињеница да је због радова производња у Минералним ђубривима од 20. јуна потпуно обустављена. Фабрика не ради, али су и даље учестале притужбе грађана на квалитет ваздуха у Шапцу. Стога заменик директора за EHS послове Elixir Зорка, Милан Стошић, позива надлежне институције да испитају који су то извори загађења и одакле долазе промене у квалитету ваздуха кад производни погони стоје.

Редовни ремонти, стална улагања у квалитет
Фабрика је пуштена у рад 2013. Године, пун капацитет је постигла две године касније, 2015. Сваке године су у мањој или већој мери вршени ремонти. По речима директора Стошића, ове сезоне су у току је најзахтевнији радови до сада.

Светски стандард
У Elixir Zorka запослено је око 400 људи, међу којима велики број стручњака - 59 високообразованих и 23-оје са вишом школом, а међу њима је чак 47 инжењера. Цео пословни систем Elixir-а данас има више од 1.600 радника. Производи се извозе у 72 земље света. Односно, 70 одсто производње је намењено иностраном тржишту и пролази строгу контролу квалитета и поштовања стандарда.


-Инвестиције су еколошке природе, и оне су нам јако битне како би остварили зацртане циљеве у претходном периоду- каже Стошић и додаје:

Фото: Глас Подриња


- Од почетка рада фабрике па до 2019. године није било притужби грађана на квалитет ваздуха у граду. Ове притужбе су почеле крајем августа 2019. године. Kако су сва мерења нашег утицаја на квалитет ваздуха све време у оквиру дозвољених граничних вредности, узроке смо повезали са промењеним метеоролошким условима, због чега смо урадили акциони план и обавезали се грађанима да ћемо инвестирати у додатно унапређење технолошког процеса. Тада смо покренули овај велики пројекат који се сада реализује и чиме усвојени акциони план у потпуности испуњавамо. У међувремену смо купили метеоролошку станицу и у неповољним условима заустављали производњу, уградили демистер и опрему за додатно снижење вредности емисије.

- Пројекат на којем тренутно радимо дефинисан је у две фазе. Прва подразумева изградњу скрубера, предиспирача и надоградњу, продужетак постојећег емитера, док је у другој фази предвиђено постављање испирача гранулатора. У ових дана актуелној фази ремонта применили смо шкотску технологију, базни инжењеринг и технологију коју су развили инжењери Еlixira у сарадњи са инжењерима новосадског Универзитета- истиче др Немања Тошковић, индустријски координатор за производњу минералних ђубрива, менаџер еколошких пројеката, и каже да је прва фаза веома захтевна, јер је неопходна изузетна координација током саме надградње и објашњава да је у другој фази предвиђен испирач гранулатора, осмишљен по француској технологији.

Поносни смо на ову инвестицију у унапређење система пречишћавања гасова и сматрамо је својом обавезом према грађанима, јер смо фабрика у источној индустријској зони која је најближа граду. Након ове инвестиције наш утицај на квалитет ваздуха ће бити сведен на минималне вредности


Мокри филтери, емисије на веома ниском нивоу
Ремонт подразумева уградњу два скруберска система, или мокра филтера.

- То значи да ови филтери користе скруберску течност за апсорцију гасова који настају током процеса производње, објашњава Никола Белобаба, директор производње у Минералним ђубривима и наставља:
- Нечистоће које се јаве апсорбују се у скруберској течности, она их везује и кроз систем рециркулације, враћа их у процес производње. Тако се постиже прање гасова који се емитују на емитеру.

- Поносни смо на ову инвестицију у унапређење система пречишћавања гасова и сматрамо је својом обавезом према грађанима, јер смо фабрика у источној индустријској зони која је најближа граду. Након ове инвестиције наш утицај на квалитет ваздуха ће бити сведен на минималне вредности. Сматрамо да на овај начин дајемо допринос и пример одговорног понашања- додаје Стошић.

Притужбе грађана
Минерална ђубрива не раде дуже од 20 дана, међутим свакодневне притужбе грађана на квалитет ваздуха се настављају, последњих дана уз обраћање Градоначелнику Шапца и упозорење на алармантно стање по питању загађења ваздуха и интензиван рад зоне. У овом допису позивају се надлежни да утврде изворе загађења, чему се и у Elixiru придружују.

- За време ремонта и свих ових радова производња је заустављена, још од 20. јуна. По питању сумњи у извођење ремонта и оптужби изречених на друштвеним мрежама да Elixir ради ноћу – морамо да нагласимо да је ремонт фабрике и уградња овакве опреме изузетно комплексан посао, који захтева комплетно заустављање проиводње. Дакле, нема производње, нема никаквог утицаја на квалитет ваздуха од стране Elxira. Ако су притужбе грађана оправдане, важно je утврдити ко су извори загађења ваздуха. Ово је важно и зато што ће се и после наших активности то, очигледно и даље понављати, а ми не желимо да очи свих и даље неоправдано буду упрте у нас- истиче Стошић.

Фото: Глас Подриња


Отворени за сарадњу
Последње две године, Elixir је био једини оптуживани кривац за аерозагађење у граду. Како наводе у фабрици, истрпели су бројне увреде и оптужбе изречене на њихов рачун и на друштвеним мрежама и медијима.

- Мислимо да је сада свима јасно да су те оптужбе биле неоправдане. Остајемо отворени за конструктивну сарадњу и дијалог са локалном самоуправом, свим актерима цивилног сектора и представницима грађана јер је квалитет ваздуха који дишемо наш заједнички циљ и интерес - истиче Стошић.
Т.Т.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa