Инфо

20. октобар 2011.20. окт 2011.
ДАН КОЦЕЉЕВАЧКЕ ОСНОВНЕ ШКОЛЕ

ДУГОТРАЈНА ТРАДИЦИЈА ШКОЛСТВА

Прошле среде Основна школа “Мића Станојловић“ обележила свој дан у просторијама једне од најстаријих школа у коцељевачкој општини. Домаћин школа у Доњем Црниљеву. Ђаци припремили културно-уметнички програм
Традиција школства у тамнавском крају веома је дуга и богата. Ове године ОШ “ Мића Станојловић“ обележила је свој дан у Доњем Црниљеву, у просторијама једне од најстаријих школа коцељевачке општине.
Поводом обележавања дана у холу овог школског објекта изведен је културно-уметнички програм. Најпре се представило КУД “Тамнава“ Коцељева. Затим је “Причу о Доњем Црниљеву“ казивала Тања Мићић, док су песме “Захтевам“ и “Географија“ рецитовале Данијела Арсеновић и Сузана Матић. Црниљевачки основци имали су прилику да демонстрирају и своје глумачке таленте па су представу “Математика“, рађену по одломку Нушићеве “Аутобиографије“, извели Ана Гачић, Ђорђе Јовановић, Стефан Симић, Тамара Максимовић и Драгомир Антић. Поводом обележавања Дана школе нису изостале ни спортске активности, те су се ученици надметали у малом фудбалу.
Прва школа у Доњем Црниљеву отворена је још 1849. године, а од ње је старија само школа у Свилеуви. Рад није прекидала ни током Првог светског рата. Као најстарији учитељ помиње се Драгољуб Славковић, а потом и учитељица Ружица Милошевић.
Основна школа у овом коцељевачком селу данас ради у саставу ОШ “Мића Станојловић“, а носи име народног хероја Живана- Жиће Марковића, који је на челу свог батаљона погинуо на Влашићу, изнад Доњег Црниљева. У осам разреда и издвојеним четвороразредним одељењима у Градојевићу и Ћуковинама наставу похађа скоро 140 ученика.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa