Инфо

14. октобар 2021.14. окт 2021.
Запрашивање семена озимих стрних жита пре сетве
РЕЧ СТРУЧЊАКА

Запрашивање семена озимих стрних жита пре сетве

У европској унији није могуће купити препарате за запрашивање семена стрних жита већ искључиво куповином семенске пшенице добијате запрашену пшеницу која је спремна за сетву без икакаве накнадне дораде. Ближи се сетва озимих стрних жита, па велики број произвођача одлучиће се за сетву сопствене меркантилне пшенице као семенске.

Највећи проблем када су у питању болести стрних жита представља главница пшенице и гари на јечму и пшеници. Ако су ове болести присутне пласман готовог производа је онемогућен и веома отежан. До сада нису створене сорте које су отпорне на главницу пшенице и зато треба користити семенску пшеницу или дорађену пшеницу из сопствене производње.

Уколико се произвођачи, одлуче за сетву сопственог зрна као семена, обавезно такво семе треба третирати од главнице пшенице (Tilletia tritici, Tilletia leavis) и гари на јечму и пшеници (Ustilago hordei i Ustilago nuda spp. tritici).

Главница пшенице је паразитна гљива која се скоро искључиво преноси семеном. Органи за репродукцију који остају у земљишту могу бити извор заразе ако се пшеница сеје у монокултури.

За ову намену могу се користити препарате из хемијске групе Triazola који инхибирају синтезу ергостерола и делују и превентивно и системично и Ditiokarbamata који делују искључиво превентивно и инхибирају процесе ћелијског дисања . Препарати који у себи садрже активне материје из ових хемијских група су: Raxil, Akord, Semesan, Mankogal S, Lamardor i dr. Препарат Lamardor је препарат са две активне материје tebukopnazo и protiokonazol и није га могуће купити у слободној продаји већ само нанешен на семенску пшеницу.

Препарати Raxil 060 FS, Akord 060 FS, Tebucon и др. препарати који садрже активну материју tebukonazol примењени на прави начин и у препорученим дозама, 50 мл на 100 кг семена уз додатак 0.5 л воде, могу заражену пшеницу да ослободе од главнице. Третирано семе пшенице и јечма усваја активну материју приликом бубрења и клијање семена. На тај начин семе је заштићено од болести које се преносе земљиштем и семеном.

Препарате Mankogal S и Semesan треба применити у количини од 200 г на 100 кг семена озимих стрних жита.
ПССС Шабац, Славица Максимовић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa