Инфо

14. октобар 2021.14. окт 2021.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Дан Библиотеке шабачке

Прича о месту где књиге живе

Некада Библиотека је организационо била Читалиште, Читаоница, Књижница, Библиотека (окружна, општинска, матична). У традицију и културу градског храма књиге уграђени су напори људи чија се имена чувају: прота Јован Павловић, Дамјан Маринковић, Милорад Поповић Шапчанин, бројни шабачки професори, поносно наводе из Библиотеке
Дан Библиотеке шабачке, једне од најзначајнијих институција у граду, обележава се 11. октобра. За госте и запослене, приређен је пригодан програм у виду кратког подсећања на књиге, које су како је истакла директорка Библиотеке Јелена Подгорац Јовановић, мењале свет. Свечаности је присуствовао градоначелник Шапца др Александар Пајић, представници Епархије шабачке и друге личности културног и јавног живота града.
Временски оквир од 1847. године, кад Читалиште шабачко почиње са радом у кафани Андре Нешића, до данашње Библиотеке шабачке у Владичанском двору и у Анексу само је један у низу српског библиотекарства, са успонима и падовима, истичу из градске установе културе поводом 174. године постојања и рада.
-Када се припремамо за Дан Библиотеке пажљиво бирамо тему о којој ћемо говорити, те смо у годинама које су иза нас причали о архитектури здања, библиотекарима, читаоцима, али чини ми се да нисмо говорили о књигама. Због тога смо дан посветили књигама. Скромним, субјективним одабиром наслова који су мењали свет сам започела сагу у књигама. Сматрам да свака књига на свој начин мења свет, те позивам све читаоце да нам у наредном периоду саопште које ту то књиге за које они сматрају да су мењале свет. Књига је исходиште и прибежиште - рекла је директорка Библиотеке шабачке Јелена Подгорац Јовановић.
Градоначелник Шапца др Александар Пајић честитавши Дан Библиотеке похвалио је ентузијазам и професионализам запослених у ери дигиталних технологија остају верни својим читаоцима шире лепоту писане речи.
-Библиотека је сигурно једна од најстаријих културних установа у граду Шапцу, али једна од најбољих библиотека у Србији, за запослени успевају да своји трудом и залагањем задрже најлепшу писану реч и пронађу пут до читалаца. Град Шабац ће наставити да поспешује фонд који има Библиотека који тренутно броји више од 200.000 издања. Више од 13.000 читалаца посвећено свакодневно долази у ову установу како би уживали у благодети лепе писане речи - нагласио је градоначелник Шапца.
Некада Библиотека је организационо била Читалиште, Читаоница, Књижница, Библиотека (окружна, општинска, матична). У традицију и културу Библиотеке шабачке уграђени су напори људи чија се имена чувају: прота Јован Павловић, Дамјан Маринковић, Милорад Поповић Шапчанин, бројни шабачки професори, поносно наводе из Библиотеке.
Данас, Библиотека има богат фонд, збирку периодике, старе и ретке књиге, рукописе. Пословање је потпуно аутоматизовано. Користи се програм БИСИС, али су верни читаоци и библиотекари остали најважнија спона.
Одмакло се у дигитализацији завичајне грађе, која је, као и многи други сервиси, доступна на сајту Библиотеке. Програми културе, поред представљања књига наших најугледнијих књижевних стваралаца, чине ликовне и документарне изложбе, као и анимативни и заиста богат рад са децом и младима.
Највернијим читаоцима додељене су захвалнице и пригодни поклони.
М. Ж.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa