Инфо

21. октобар 2021.21. окт 2021.
Млади осетљива категорија у пандемији
Конференција за новинаре поводом Ковида-19

Млади осетљива категорија у пандемији

Млади у традиционалним медијима препознати као кривци ширења пандемије. Млади немају поверења. Уочена потреба за квалитетнијом информисаношћу младих
Епидемиолошка ситуација у Србији и ниска стопа вакцинације младих биле су теме конференције за новинаре коју је DW Академија организовала за учеснике пројекта Young Media, а којој је циљ била већа информисаност младих о пандемији Ковида 19. Такође, говорило се о информисаности младих о самој вакцинацији и имунизацији.

Представљена је кампања „На теби је“ Београдског центра за људска права и њен спот који осликава колика је важност вакцинације.

-Са почетком пандемије млади су у традиционалним медијима препознати као кривци за ширење епидемије. Превелик притисак је извршен на њих. Препознали смо потребу за квалитетним информисањем младих. Кампања „На теби је“ не говори младима „Вакциниши се! Мораш да се вакцинишеш!“ већ да је на свима нама моћ, одговорност и допринос да својим понашањем утичемо на здравље себе и људи око себе – рекла је Милица Мутавџић.

На питања новинара редакција које извештавају за младе одговарале се докторка Мила Паунић из Завода за здравствену заштиту студената Београд и Милица Мутавџић сарадница омладинског програма Београдског центра за људска права.

Конфернеција је одржана у петак на zoom платформи.

Млади су осетљива категорија у пандемији. Млади не верују институцијама, медијима и појединцима који су се до сада испред струке оглашавали по питању епидемије Корона вируса. Млади немају систематичну здравствену едукацију у школама.

-У светлу целе ове ситуације односно пандемије, патње и уопште вунерабилност младих је екстремна и оставља видљиве и невидљиве последице. Ковидом ћемо се бавити дуже него што мислимо. У овом тренутку велики је проблем што млади немају поверења или не желе из више разлога да се вакцинишу. Немају поверења ни у квалитет вакцина, ни у начин на који се оне дају – започела је конференцију докторка Мила Паунић.

Ово су три разлога у којима докторка Мила Паунић види одговоре зашто велики број младих не верује у вакцине и не жели да се вакцинише.

“Ако се вакцинишем нећу моћи да имам децу”
Колико сте пута ово чули од ваших вршњака?
-Иако је теорија да вакцина може да изазове стерилитет кренула од бивших радника компаније Фајзер и појединих лекара, а медији су пренели и незавино наставила да живи на друштвеним мрежама, ова тврдња је неоснована и нетачна. Пример су докторке запослене у ЗЗЗЗ Београд које су примиле неку од 3 дозе вакцине у трудноћи или непосредно пре него што су остале у другом стању - каже докторка Паунић, и подсећа да труднице и дојиље у нашој земљи могу примити само Фајзерову вакцину и то само после прва три месеца трудноће.

Упала срчаног мишића?
Миокардитис се јавља код 40-41 мушкарца у милион вакцинисаних, а код девојака је проценат још мањи, тек 4,2 процента вакцинисаних. Иако се претпоставља да је веза између вакцинације и миокардитиса узрочно-последична, они који су прележали корону, а нису били вакцинисани имају за чак 100% веће шансе да се код њих развије ово обољење срца, у односу на оне који су прележали, а били су вакцинисани.

Трећа доза истог произвођача или “микс”?
Докторка Паунић на ово питање одговара да је њен избор Фајзер, али напомиње и да су истраживања показала да су бољи резултати добијени у случајевима где се произвођач треће примљене дозе разликовао од прва два.

Зашто да се вакцинишем?
Између осталог и да би спречио да вирус мутира, дође до појаве новог соја, опаснијег и заразнијег на које постојеће вакцине не реагују.

Преузми иницијативу!
Утичи, реагуј, провери. Сваки број у извештају о оболелим и преминулим иза себе носи људску причу. На томе је заснована и кампања “На теби је” Београдског центра за људска права доступном на њиховом јутјуб каналу,

Информиши се! Конференција посвећена младима биће организована 22. октобра. Имаш право да тражиш одговоре на све своје недоумице. Одговараће ти лекари и други стручњаци.
М. Жугић Ж. Пантелић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa