Инфо

21. октобар 2021.21. окт 2021.
Све мање кадрова и деце
ОПШТИНСКО ВЕЋЕ И ШКОЛСКИ ОДБОРИ О СТАЊУ У ОБРАЗОВАЊУ

Све мање кадрова и деце

И ово што смо уписали мислим да је био максимум, уз читав наш труд и подршку локалне заједнице. Већ сада знамо да ће следећа година бити још тежа када говоримо о упису, јер је осмака још мање у текућој школској години. Имамо мало времена да направимо план за наредну годину и мораћемо добро да размислимо шта ћемо и како да радимо- рекао је директор Верољуб Матић
Један од највећих изазова, како је на прошлонедељној заједничкој седници Школског одбора Средње школе и Општинског већа оценио директор ове образовне установе, је одржати максималан број одељења због све мањег броја деце. У коцељевачкој средњој школи су изјавили да су и ове године успели да упишу довољан број ученика и формирају свих пет одељења првог разреда, али да је то из године у годину све теже учинити, јер је свршених основаца све мање.

–И ово што смо уписали мислим да је био максимум, уз читав наш труд и подршку локалне заједнице. Већ сада знамо да ће следећа година бити још тежа када говоримо о упису, јер је осмака још мање у текућој школској години. Имамо мало времена да направимо план за наредну годину и мораћемо добро да размислимо шта ћемо и како да радимо- рекао је директор Верољуб Матић.

Осим тога, он је указао на још један озбиљан проблем који ће у наредним годинама бити доминантан, посебно када је у питању машинска струка, а то је недостатак предавача.

–То ће постати проблем са којим ћемо се почети суочавати већ наредне године. Значајан број професора је близу одласка у пензију па ћемо остати без наставног кадра за машинску струку. Тај тренд почиње следеће и сваке наредне године ће се број оних који остварују услове за одлазак у пензију повећавати. Сматрам да ће тешко бити наћи замену, јер машинци који се тренутно школују, радије иду у привреду где су веће могућности и зарада- оценио је Матић, додајући да има коцељевачких ученика који се опредељују да струдирају машинство, али је ипак реално очекивати проблем са попуњавањем професорских места.

БЕНЕФИТИ ЗА ДЕФИЦИТАРНЕ КАДРОВЕ
Према речима директора Средње школе машинска струка је у последњих неколико година изузетно тражена и сада поједине фирме стипендирају средњошколце.

–О томе треба размишљати и већ тражити решење. Раније су дефицитарни кадрови имали некакве специјалне услове. Не знам да ли о томе сада вреди размишљати на такав начин- изјавио је Матић констатујући да је до пре неколико година ситуација била обрнута, јер су они који су се определили за машинску струку тешко долазили до радног места.

Разматрајући ово питање начелник одељења за привреду, пољопривреду, саобраћај, туризам, опште делатности и јавне службе поручио је на прошлонедељној седници да је упознат са потенцијалним проблемом са кадровима, као и да поједине фирме стипендирају ђаке.

–Ми, као локална самоуправа смо у последњих неколико година гледали да, уколико имамо студенте на техничким факултетима, њих стипендирамо и на тај начин помогнемо. У прошлој години смо имали студента електротехнике а надамо се да ћемо имати и машинаца- рекао је Миодраг Тадић.

Морамо да размислимо и да се запитамо сви шта ће бити за десет година? Ко ће нас лечити? Ко ће да учи децу? Деце је све мање. Све је мање оних који се враћају након школовања. На овом питању треба озбиљно радити и не треба штедети на образовању


Он је истакао да ће локална самоуправа покушати да предузме адекватне мере како би се побољшала демографска слика те да је битно да средња школа задржи досадашњи ниво у броју ученика, напомињући да је ова образовна установа спремна за дуални систем образовања, који ће се вероватно примењивати од наредне школске године, што ће бити једна од предности. Коментаришући потенцијални проблем са људским ресурсима чланица Општинског већа Радмила Пимић оценила је да ће, уколико изостане правовремена реакција целокупне заједнице, средње стручне школе доћи у ситуацију да неће уопште имати наставног кадра.

–Очигледно је ко треба да размишља и коме треба да се сигнализира да ћемо остати без одређеног броја професора. Деца одлазе на факултете, заврше их и неће нико да ради у просвети. Постоји доста других фирми које пружају више могућности. Доћићемо за коју годину у ситуацију да неће имати ко да учи децу, не како, већ неће имати ко. Знамо сви због чега је то тако. Неће нико да дође да ради и да нема основно или да има само најосновније за живот. Ово је заиста озбиљно питање- поручила је Пимић уз опаску да има много ствари које младим стручњацима може да пружи ова локална самоуправа.

У дискусију се укључио и члан школског одбора Средње школе Коцељева Владимир Белензада који је подсетио да је посао у школи веома специфичан те да је за рад са децом, осим дипломе, потребно имати и других вештина.

–Додатни проблем који се рефлектује и на средњу школу је што ми имамо 20 одсто мање осмака сада у основној школи. И то је конкретан проблем и није мало за једну годину- сматра наставник информатике у коцељевачкој основној школи.

Информација о дефициту кадрова за председника општине Душана Илинчића била је правовремена па се отвара опција за почетак стипендирања студената одређених факултета како би имали додатни разлог да се врате у родном место.

–Друга опција је да као општина у наредним годинама решавамо питање једног до два стана, како би могли да кажемо онима који су заинтересовани да се врате у Коцељеву и буду професори у Средњој школи да ће имати обезбеђен посао и решено стамбено питање- поручио је Илинчић.

НА ОБРАЗОВАЊУ НЕ СМЕ ДА СЕ ШТЕДИ
Да је образовање најозбиљнија ствар у једном друштву те да на њему не треба штедети сматра заменица председника општине Славица Ранковић. Она је подсетила да је проблем са кадровима присутан већ известан период у основној школи код предмета попут математике или страних језика, а да сада прети недостатак професора и у средњој.

–Морамо да размислимо и да се запитамо сви шта ће бити за десет година? Ко ће нас лечити? Ко ће да учи децу? Деце је све мање. Све је мање оних који се враћају након школовања. На овом питању треба озбиљно радити и не треба штедети на образовању на којем се, на жалост, доста дуго штедело. Ово су питања којима крајње озбиљно треба да се позабави и држава- констатовала је Ранковић.

МАЊИ БРОЈ ДЕЦЕ ДОНОСИ ТЕХНОЛОШКЕ ВИШКОВЕ
У основној школи “Мића Станојловић” нестручна настава била је заступљена у математици, физици, немачком и руском језику. Ове податке изнела је директорка коцељевачке основне школе Соња Поповић на заједничкој седници школског одбора са члановима Општинског већа.

–Нама је математика велики проблем. Од пет предавача један је стручан. То утиче аутоматски на квалитет наставе. Немачки језик је нестручно заступљен а ускоро ће и наставници руског језика у пензију. По закону морамо да понудимо деци два страна језика и доћићемо у проблем. Сем енглеског, ако не будемо имали немачки и руски, немамо шта пунудити ђацима. То је тема за размишљање и треба школовати кадрове који су дефицитарни јер тешко да ће нам неко доћи са страје да предаје математику која је проблем свугде- истакла је Поповић.

Она је том приликом изнела и забрињавајући податке о паду броја ђака, а таква тенденција присутна је годинама. Предпрошле године Коцељева је имала 859 основаца, годину дана касније тај број био је 804 да би у текућој школској години наставу похађало 776 ученика. Од септембра је пет одељења мање. Први пут у Доњем Црниљеву формирана су комбинована одељења, а она су присутна и у другим осморазредним школама у Каменици и Свилеуви. Врата школе у Дружетићу су остала затворена.

–Наше мале школе зависе од воље родитеља. Закон им је дозволио да могу да упишу своје дете у било коју школу, што некада није било тако. Сада све ове четвороразредне школе ћемо морати да затворимо ако родитељи буду рекли да неће да упишу своје дете у њих. Ове године смо имали технолошких вишкова, а имаћемо их на жалост и у наредном периоду. То су ствари на које ми не можемо да утичемо. Нити на број ученика, нити на вољу родитеља, колико год се трудили. А трудимо се, кренемо од септембра и причамо са родитељима који нам у августу наредне године кажу да ипак неће да им деца иду у школу у Дружетић или Мали Бошњак, већ у Коцељеву- објаснила је директорка ОШ “Мића Станојловић”.

Пад броја деце је начелник надлежног одељења општинске управе оценио као заједнички проблем локалне заједнице, па и читаве Србије, те да школа не може много да предузме у његовом решавању.

–А ми смо ту, да као локална самоуправа са школом обезбедимо што боље услове наставе и да видимо да неким популационим мерама покушамо да поправимо демографску слику. Ми смо, као општина, створили јако добре услове у школама на подручју целе општине тако да стварно је учињено много напора да се заједно са државом створе квалитетни услови за одвијање наставе, почев од просторних капацитета- сматра Миодраг Тадић.

Осим тога, у школи истичу да су посвећени унапређењу материјалних средстава, те да учествују у свим пројектима како би у што мањој мери оптеретили буџет, са једне стране, а са друге пронашли начин да прибаве и осавремене наставна средства.

На овај начин су у току прошле године обезбеђене школске табле, лап топ рачунари, видео надзор, опремљен кабинет са шест рачунара, прибављено на десетине таблет уређаја, реквизита и справа за спортске сале.
В. Бошковић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa