Инфо

21. октобар 2021.21. окт 2021.
Центар за родитеље у Шапцу
Новак Ђоковић Фондација и The Human Safety Net отворили

Центар за родитеље у Шапцу

Циљ програма „Подршка, НЕ перфекција“ је да се родитељи и старатељи деце узраста до шест година додатно оснаже како би се што боље старали о својој деци и створили мрежу међусобне подршке и разумевања. Центар за родитеље у Шапцу при ПУ „Наше дете“ у вртићу „Бајка“. Новак Ђоковић Фондација и The Human Safety Net партнери и реализатори програма
У оквиру програма „Подршка, НЕ перфекција“ Новак Ђоковић Фондација у Шапцу отворила је Центар за родитеље при Предшколској установи „Наше дете“. Ово је један од планираних 15 центара за родитеље у којима ће се одржавати ПНП радионице вођене од стране едукатора и представљају јединствен пројекат у Србији који се реализује по први пут.

-Од 2017. године из циклуса у циклус смо добијали подршку родитеља и све ово је резултат другачије врсте едукације. Наша подршка породици се заснива на програмима који омогућава родитељима да у послу који је најтежи на свету буду бољи. Када пођемо од премисе да је родитељима подршка потребна не да буду најбољи и да буду перфектни, већ да се сналазе у животним ситуацијама, онда то нама значи у нашем раду. Наравно, све то се манифестује и на децу која похађају вртиће - појаснила је Јасмина Вулетић у име ПУ „Наше дете“ и нагласила је да ова образовна установа посебну пажњу посвећује саветовалишту за родитеље са територије града Шапца. Идеја је да се кроз повезивање институција, удружења, невладиних организација креира потпора за све.

Циљ програма је да се родитељи и старатељи деце узраста до шест година додатно оснаже како би се што боље старали о својој деци и створили мрежу међусобне подршке и разумевања.

-Кроз програм „Подршка, НЕ перфекција“ Новак Ђоковић Фондација од 2017. године са успехом помаже све већем броју породица широм Србије у чему се посебно истиче улога радионица које доприносе отварању центара попут овог у Шапцу. Оне представљају место где се заједнички гаје праве вредности попут искрености, поштовања, људске топлине у духу подршке и саосећања. Срећни смо да констатујемо да је данашњи повод потврда да смо заједно на правом путу - нагласила је Смиљана Грујић главна програмска директорка менаџерка Новак Ђоковић Фондације и додала да ће родитељима бити подршка и стручна лица из локалних заједница.



-У Центру у Шапцу у наредне две године биће реализован програм са десет различитих радионица и тема. Неке од њих су интеракција између деце, начини комуникације, емоције, како реаговати у одређеним ситуацијама и многе друге. Кроз програм до сада је прошло више од 2.000 родитеља, а The Human Safety Net је подржао 1.000 родитеља. У европском часопису за развојну психологију је објављена евалуација досадашњег програма где се види да родитељи мењају своје васпитне праксе, а то је свакако добра вест за нас.

Средства за програм су обезбеђена у пројекту „Прошири утицај“ као иновативне вишегодишње стратегије The Human Safety Neta у домену ширења друштвеног утицаја на најугроженије породице и одговорне предузетнике.

-Кроз инцијативу Generalija, The Human Safety Net, већ три године подржавамо рад нашег партнера Новак Ђоковић Фондације. Додатна средства омогућиће нам да кроз Центре за родитеље дамо подршку већем броју родитеља и старатеља широм земље, пружимо им стручну помоћ, али и место на ком ће моћи да размене искуства и изазове са којима се свакодневно сусрећу. Верујем да ћемо едукацијом и оснаживањем родитеља и старатеља деци обезбедити срећније одрастање и боље шансе за будућност- нагласила је Јелена Бикар директор координатор за животна осигурања Генерали Осигурања Србија.
Сања Вулићевић као родитељ учествовала је у програму и своје искуство сматра драгоценим.

-Сматрам да ми се овај сјајни програм десио у најбољем могућем тренутку, када сам била довољно зрела и спремна да постанем најбоља верзија себе. Упознавање и размена са другим родитељима помогло нам је да унапредимо своја знања и савладамо неке од свакодневних проблема. Морам да истакнем да сам током програма научила ствари за које нећете имати прилику да сазнате на другом месту.
М. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa