Инфо

21. октобар 2021.21. окт 2021.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

СРЕДЊА ПОЉОПРИВРЕДНА ШКОЛА: РАЗМЕНА ЗНАЊА СА ВРШЊАЦИМА ИЗ ЕВРОПЕ

Посета ученика из Француске и Словачке

У Средњој пољопривредноj школи са домом ученика Шабац у току је реализација пројекта Erasmus K1 i K2. Реч је о културолошкој и стручној размени ученика из школа истог професионалног опредељења у региону и Европи.

Фото: "Глас Подриња"


- Са Пољопривредном школом Lycée des Etablières из Ла Рошеа (Нант, Француска) сарађујемо годинама, али први пут званично, кроз Еразмус пројекат К2. Гости из Француске дошли су нам у недељу и остају до петка. Да бисмо њихов боравак код нас учинили што пријатнијим, организовали смо низ активности, обилазак Шапца и посету околних градова, историјских и споменика културе. У плану је да наши ученици узврате посету у марту наредне године, каже координатор пројектног тима Тамара Томић, професор стручних предмета ветеринарске струке.



У уторак је одржано предавање о климатским променама и начинима на које оне утичу на пољопривреду. Предавачи су били професори из Средње и Високе пољопривредне школе у Шапцу. Предавању су присуствовали ученици из Француске и Словачке, а након тога одржан је практични део у педагошкој лабораторији Високе пољопривредне школе.


Nathalie Billot, пољопривредни инжењер и професор агроекономије и Laurent Charrier, професор историје и географије, пуни су утисака.
- Ово је моја друга посета Шапцу, први пут сам био пре седам година. Људи су овде јако љубазни и добри, пријатељски настројени. Јуче смо имали диван дан, ишли смо на екскурзију у Сремску Митровицу, било је фантастично, ученици су били веома срећни и узбуђени, каже професор Лорен.

Учесници из Француске кажу да им се изузетно допада природа и околина нашег града. Задивљени су културом Србије док је поглед на Саву и Дунав оставио велики утисак на њих. Упознали су се и са нашом музиком која их је одушевила и заинтересовала да наставе да је слушају.
Кажу да се Пољопривредна школа у Шапцу изузетно разликује од њихове. Наставни план и програм своди им се искључиво на теорију, док се код нас велика пажња посвећује пракси, што их је одушевило. Допада им се могућност рада са животињама, практични део који је у њиховој земљи изостављен. Жеља им је да упознају и повежу се са ученицима из Шапца, као и да сазнају која су њихова интересовања, планови и хобији.
Словачки средњошколци смештени су у Дому за ученике Пољопривредне средње школе у Шапцу који, како кажу, оставља посебан утисак на њих. Пробали су традиционалну храну која им се изузетно допала.
За разлику од другара из Француске, истичу да је пракса у њиховој школи знатно тежа и да раде више него ученици код нас.
Као разлог зашто су се одлучили да посете наш град наводе велику жељу да науче нешто ново и стекну нова познанства и искуства. Ж.П.


Фото: "Глас Подриња"


Дванаест ђака, седам девојчица и пет дечака од 16 и 17 година, први пут су у Србији. Према речима професорке Бијо, овај пројекат је веома занимљив зато што ученици имају прилику да размене знања и искуства са својом генерацијом из друге земље.
-Циљ је унапреде своје стручно знање, као и познавање енглеског језика, да се упознају и друже, да виде једну другачију културу и науче нешто ново о својим српским пријатељима и земљи у којој живе, каже Бијо.

Средња пољопривредна школа прва је у Шапцу која реализује Erasmus пројекат. Чланови пројектног тима су Милена Ђаковић, логопед и васпитач, Драгана Гератовић, професорка сточарске групе предмета и Жељко Елор, професор биологије. Координатор је Тамара Томић, професорка ветеринарске групе предмета.


Фото: "Глас Подриња"


Такође, Средња пољопривредна школа домаћин је и ученицима из Словачке, који остају две недеље у Шапцу. Сарадња са њима реализује се кроз пројекат Erasmus 2. Ђаци из Словачке обављаће праксу на школској економији.
- Наши ученици подељени су у две групе. Од петнаесторо њих, осам је пољопривредних и седам ветеринарских техничара. Први уче о школској економији, башти, како да саде биљке и граде зелене куће, а други су на школској фарми, раде са кравама, коњима, овцама и уче како да се брину о животињама, каже Петронела Курајова, професорка енглеског језика из Словачке.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa