Инфо

16. децембар 2021.16. дец 2021.
Устани, крени
Мој сапутник страх (премијерно извођење)

Устани, крени

„Подстичемо публику на размишљање о тражењу смисла егзистенције као примарног мотивационог носиоца снаге у човеку у победи над страхом „, појашњава Иван Томашевић
„Иронија је у томе да страх проузрокује оно чега се човек плаши“, записао је Виктор Франк, аустријски психијатар и оснивач логотерапије. Страх нас спутава, али и покреће. Страх је примарна емоција која настаје услед опажања или очекивања стварне или замишљене опасности, или озбиљне претње. Страх се понекад сматра да је супротност храбрости, међутим, ово је нетачно. Будући да је храброст спремност да се особа суочи са изазовима, страх је пример стања које чини вежбање храбрости могућим. Устани, крени, једноставније речено, али... Када би се страхови тако лако превазилазили не би било психолога, психијатара, али ни уметника. Да, уметника. Њихови страхови су наши, њихови, ничији и свачији, на сцени и ван ње. Управо су страх и потрага уметника за смислом били инспирација за представу „Мој сапутник страх“, сцене Маска и редитеља/глумца Ивана Томашевића. Премијерно извођење протеклог петка, донело је нешто другачију динамику на сцени Шабачког позоришта од оне на коју смо навикли, а аплауз публике је потврдио да је дуодрама била „по мери“ присутних.

Према речима Ивана Томашевића, комад је замишљен као врста терапије за све кроз ликове Ане и Виктора (име одабрано симболично).

-Представа би, условно речено, требало да буде једна врста благе терапије којом подстичемо публику на размишљање о тражењу смисла егзистенције као примарног мотивационог носиоца снаге у човеку у победи над страхом - појашњава Томашевић.

И док се Ана (Анета Томашевић), некадашња првакиња позоришта, на сцени бори са страхом од (не)успеха, публика удобно смештена на месту немог посматрача може да се „ухвати у коштац“ са својим страховима, или, можда промисли о смислу постојања/ тренутка док на календару прецртава дане и броји колико их је преостало до краја. Или, о смислу, неки други дан. До тада, Шабачко позориште и препорука за „Мој сапутник страх“.

“Животни смисао се разликује од човека до човека, из дана у дан, из сата у сат. Зато и није тако важан општи смисао живота, колико специфичан смисао живота у датом тренутку. Поставити тако уопштено питање било би као да питамо шаховског мајстора који је шаховски потез најбољи на свету. Једноставно, нема најбољег, или чак доброг, потеза који не би зависио од ситуације у игри и од особина противника.“ (Виктор Франкл).
М. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa