Инфо

16. децембар 2021.16. дец 2021.
Хибридна пшеница
Реч стручњака

Хибридна пшеница

Хибридна пшеница настала је укрштањем две чисте линије, при чему Ф1 генерација испољава хетерозис односно повећану бујност у односу на родитеље. Ова особина је изражена кроз потенцијал за бокорење, принос и квалитет зрна.

Карактеристике хибридне пшенице су:
•робусан коренов систем,
•већа лисна површина,
•велики број секундарних стабала,
•добра толерантност на болести,
•велика апсолутна маса зрна и
•висок и стабилан принос и квалтет зрна.
Основне компоненте приноса код хибридне пшенице су:
•број биљака – класова по м,
•број зрна по класу и
•апсолутна маса зрна.

Хибридна пшеница има изузетан потенцијал за бокорење, односно формирање великог броја продуктивних секундарних стабала и преко 15 по једној биљци. Због тога сетвена норма је 150 – 175 клијавих зрна по м или приближно око 75 - 95 кг.

Хибридна пшеница има крупан клас који има велики број класића односно велики број зрна који утичу на повећање приноса.

Хибридна пшеница има крупно зрно (велику масу 1000 зрна) што такође директно утиче на повећање приноса.

За реализацију високог потенцијала родности код хибридне пшенице неопходно је применити и одговарајућу технологију производње, која се не разликује од агротехнике код сортне пшенице осим у количини семена по јединици површине.
Дипл. Инж. ЈОВАН СУШИЋ

Најновији број

26. јануар 2023.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa