Инфо

6. јануар 2022.6. јан 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ДИРЕКТОРКА ДОМА ЗДРАВЉА “ДР ДРАГА ЉОЧИЋ” ДР ЈАСМИНА СТАНКОВИЋ:

Појачавамо рад са нековид пацијентима

Поред великог ангажмана око вакцинисања, наше екипе су биле и део градских манифестација. На штандовима смо организовали мерење крвног притиска и шећера у крви посетиоцима, а од наших тимова су грађани могли да сазнају све што их је интересовало око вакцина против ковида 19. Штандови су организовани на: Шабачком хиподрому у оквиру коњичких трка, на Пливачком маратону, на Регионалним сеоским играма на Летњиковцу и на Фијакеријади у Дреновцу
Пандемија Ковида 19, већ другу годину заредом је у фокусу у читавом свету, па тако и у нашој земљи. Запослени у Дому здравља “Др Драга Љочић” максимално су ангажовани у борби против ове болести, али упркос томе, збирњавали смо и пацијенте са акутним и хроничним обољењима. Док је 2020. година била у знаку тада непознатог вируса, 2021. је протекла у вакцинацији. Дато је укупно 52.540 првих доза, 50.714 других доза и 28.297 трећих доза.

Екипе нашег Дома здравља имале су пуне руке посла, а за годину дана осим вакцинације наших грађана, али и држављана Босне и Херцеговине, на пункту за масовну имунизацију, свакодневно се ишло и на терен. Вакцинације су обављене у Геронтолошком центру, Казнено-поправном заводу у Шапцу, у Установи за децу и младе са сметњама у развоју, аутизмом и тешкоћама у комуникацији, у Прихватилишту за одрасле фондације “Хумано Срце Шапца”, у просторијама МЗ Камичак вакцинацију ромске популације, поводом Светског дана Рома. На позиве руководства вакцинисали смо запослене у компанијама: Јазаки, Хемофарм, Галеб, Весковини, Монди, Унипласт Живановић. Омогућили смо вакцинацију у кућним условима за непокретне и полупокретне суграђане. Отворили смо вакциналне пунктове по селима, а спроведена је и акција вакцинације у мобилној екпсозитури Поштанске штедионице. Такође смо започели вакцинацију деце.

Од октобра смо почели и имунизацију грађана против сезонског група и да сада је вакцинисано око 6.000 суграђана.

Поред великог ангажмана око вакцинисања, наше екипе су биле и део градских манифестација. На штандовима смо организовали мерење крвног притиска и шећера у крви посетиоцима, а од наших тимова су грађани могли да сазнају све што их је интересовало око вакцина против ковида 19. Штандови су организовани на: Шабачком хиподрому у оквиру коњичких трка, на Пливачком маратону, на Регионалним сеоским играма на Летњиковцу и на Фијакеријади у Дреновцу.

Испратили смо акције превентивних прегледа које су организоване под покровитељством Министарства здравља. Грађани су током трајања акција без заказивања и здравствене књижице могли да обаве ултразвучни преглед стомака, а жене и гинеколошке прегледе.

Поред ангажовања у ковид амбуланти и на пункту за масовну имунизацију, наши лекари и медицинске сестре подједнако су радили и на својим примарним радним местима, односно у амбулантама.
Учествовали смо и у кампањи “Дај педалу раку” коју је иницирао Женски центар “Милица”, уз учешће локалне самоуправе, европског центра за екологију и здравствених установа нашег града – Дома здраља, Опште болнице “Др Драга Љочић” и Завода за јавно здравље.

Признања за добар рад
Пандемија не само што је све нас из здравства окренула једне ка другима, већ је и учврстила сарадњу коју смо имали са Градском управом. Локална самоуправа је увек била наш сарадник, а у овим тешким временима, која су погодила читаву заједницу, и један од наших највећих савезника и велика подршка. Ова сарадња симболично је овенчана и признањем које је Дом здравља добио поводом Дана града. Реч је о Априлској награди која је ове године додељена заслужним установама и појединцима, међу којима је и наша установа. То ми је причинило огромно задовољство и велику сатисфакцију што је препознат напор свих који раде у Дому здравља, подједнако и медицинског и немедицинског особља.
Поред Априлске награде, Дом здравља је протекле године добио признање и од фестивала “Руже Липолиста”, а добили смо признање и од Спортског савеза Шапца за допринос у организацији Сеоских игара Спортског савеза Србије. Захвалницу смо добили и поводом емитиовања 1000. емисије “Ас спорт” која се приказује на Телевизији Ас, као и захвалницу од Завода за јавно здравље за допринос у раду и развоју ове установе.


Поводом Светког дана борбе притив АИДС-а, који се обележава 1. децембра, др Мирјана Васић Илић, педијатар наше установе, одржала је предавање ученицима Музичке школе “Михаило Вукдраговић”.
Дом здравља и Градска управа града Шапца и током 2021. године су наставили у духу добре сарадње. Од града смо добили вредну опрему, као што је анализатор крвне слике, који нам је био неопходан у ковид амбуланти, али и два санитетска возила.

Пројекат палијативне неге “Супорт лајф” се завршио у јуну, а реализован је заједно са Каритасом Шабац и два партнера из Хрватске. Ми смо мобилни палијативни тим у току пандемије ангажовали да раде и ПЦР тестове пацијентима у терминалној фази било које хроничне болести, а најчешће малигних болести. Такође смо их укључили у вакцинацију против ковида 19 и против сезонског грипа најтежих пацијената. Важно је да истакнемо да ће палијативна нега постојати и даље и да ће мобилни палијативни тим у служби за кућно лечење и негу и даље бринути о најтежим пацијентима.

Из поменутог програма у нашу установу је стигао је и аутомобил за наш палијативни тим. То је треће возило које смо добили овим пројектом, поред два лаптоп рачунара.

Ове године, поред и даље актуелне борбе са ковид инфекцијом и вакцинације, желимо да појачамо рад и са некови пацијентима. Отворићемо што већи број привремено затворених сеоских амбуланти, како бисмо били доступни свим нашим суграђанима за пружање здравствених услуга. Планирано је отварање нове амбуланте у Јевремовцу, поред постојеће, из средстава Месне заједнице Јевремовац.

Подстицаћемо наше суграђане да се одазивају на превентивне прегледе и појачаћемо скрининге на карцином дојке, грлића материце, дебелог црева. Такође ћемо радити и на превенцији осталих хроничних болести које су у порасту током пандемије, а то су пре свега кардиоваскуларне болести, дијабетес мелитус и депресија.

Крајем прошле године, по инструкцији Министарства здравља, заједно са још неколико домова здравља, укључени смо у пројекат Национални програм за унапређење развоја у раном детињству. На овом пројекту је, поред нашег Дома здравља, укључена Предшколска установа и Центар за социјални рад.
Такође смо укључени у програм Подршка дојењу, развоју и породичној нези новорођенчета, које финансира УНИЦЕФ. Ту су укључени запослени из поливалентне патронаже, службе дечје здравствене заштите и службе здравствене заштите жена. Поново ћемо покренути рад Школе родитељства и психофизичку припрему трудница.

Крајем протекле године такође смо са још неколико домова здравља укључени у студију праћења имунизације на иницијативу Института за јавно здравље “Др Милан Јовановић Батут”, којом ћемо пратити титар антитела против ковида 19 након вакцинације свим врстама вакцине.
Зановићемо и опрему и возила. Планирана је набавка два санитетска возила и један апарат за службу за здравствену заштиту жена.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa