Инфо

3. март 2022.3. мар 2022.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Скуп за колекционаре, ауторе и љубитеље стрипова

Шабачки стрип кутак

Са појавом дигиталних технологија стрипови нису нестали. Генерацијска разлика између љубитеља стрипова огледа се у жанровима
Први скуп колекционара, љубитеља и стрип аутора “Шабачки стрип кутак” организован је у суботу у просторијама КУД “Абрашевић” у Масариковој улици.

-Из године у годину потражња за стриповима се повећава. Мислили су људи да ће са појавом дигиталних технологија стрипови нестати. Међутим, они су само почели другачије и боље да се презентују - рекао је Златко Фафулић, један од организатора скупа.

Додаје да је стрип, за разлику од цртаног филма, непокретна слика из које се често ликови пребацују у цртане па и у игране филмове.

-Стрип се рачуна као девета уметност. Овде су присутни људи који стварају и дистрибуирају стрипове али и љубитељи стрипа. У данашње време све је гламурозније, али најбољи ствараоци стрипа су ванвременски.

Иако је и стрип прешао на интернет, још увек постоје љубитељи штампаних издања. Генерацијска разлика између љубитеља стрипова огледа се у жанровима. Млађи више воле манга стрипове док су старији приврженији класицима.

-Млађе генерације су базиране на јапански филм, а с обзиром да се прате трендови такви се стрипови и раде. У последње време стрип је поново заживео, а појавило се и много издавача – напоменуо је стрип цртач Миодраг Ивановић Микица.

Поред штампаних, изложени су били и „живи“ стрипови који су идеја Катарине и Миливоја Костић из Новог Сада.

-Дошли смо на идеју да повежемо природу и живот са нечим што је штампано али ипак популарно, као што је стрип. Посетиоци могу да изаберу биљку, која представља стрип јунака, као и цитат који она говори.

Организацију скупа су потписали ДЗЗ, односно Драгец, Злаја и Змај уз подршку: Music box, УГ “Светлост”, Медија нове, Стрип удружења “Биберче” и Клуба љубитеља стрипа “Сомбор 025”.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa