Инфо

3. март 2022.3. мар 2022.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Други састанак министра Недимовића и шабачких пољопривредника

Услови само делимично испуњени

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић у суботу је поново посетио Шабац и разговарао са шабачким пољопривредницима. Министар је изнео услове које у овом тренутку може да понуди, а пољопривредници су били задовољни само једним делом предложеног.

-Влада може да повећа субвенције за 100 процената и да оне сада износе 8.000 динара по хектару. Влада ће то исплатити у првих 10 дана марта за неких 340.000 људи који живе од пољопривреде у Србији. Укупан износ који ће бити опредељен је око 15 милијарди динара, преведено у евре око 125 милиона. Што се тиче осталих ствари, о којима смо имали разговор са пољопривредницима, наравно да водимо рачуна да само српско месо буде на нашим полицама и то ће остати и даље наша интенција. Што се тиче увоза млека, то не стоји тако, из простог разлога што сада да покушате да купите млеко у праху за робне резерве, њега нигде нема. Само кондитори су то радили јер им је неопходно за обављање њиховог посла. Влада Републике Србије и даље је спремна за разговоре по свакој теми. Изборни процес је у току. После избора може да се разговара о различитим моделима аграрне политике, али о томе, ко буде формирао Владу и ко буде водио овај сектор, рекао је министар Недимовић.

Договор, међутим, није постигнут. Пољопривредници су тражили веће субвенције, као и укидање акциза на гориво за пољопривреду.

-Нажалост, морамо да обавестимо све наше пољопривреднике да наши захтеви нису испуњени. Један део јесте, који се односи на увоз меса и млека. Добићемо потврду од министра, што се тиче субвенција добили смо додатних 4.000 по хектару. Нажалост, само 4.000, ако ћемо погледати кроз рачуницу, то је само на основу ПДВ-а који плаћамо кроз ђубриво, које плаћамо енормно скупо. То је само један мали поврат новца, што је стварно много мало. Између осталог, толико смо разочарани, имали смо велику наду да ће наша борба уродити већим плодом. Обзиром да је сада овако како јесте, ми ћемо у догледно време видети шта ћемо и како ћемо. Нама се сезона отвара, времена је све мање. Што се тиче протеста, то ћемо још донети одлуку, рекао је Драган Радивојевић, пољопривредник из Дреновца.

Ово је други састанак министра и пољопривредника овог краја у последња три дана. Први је одржан у четвртак, а пољопривредници су тада организовали и протесну вожњу тракторима кроз град.
М. М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa