Инфо

3. март 2022.3. мар 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

У ШАПЦУ ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН РЕТКИХ БОЛЕСТИ

Ретки су важни

У понедељак је обележен Међународни дан ретких болести. Циљ је упознавање јавности о проблемима са којима се срећу пацијенти који болују од ретких болести, као и о могућностима да уз адекватну здравствену и социјалну подршку живе квалитетнији живот. Укључивање шире заједнице може допринети да ова група пацијената изађе из изолације.

Град Шабац има Фонд за лечење деце од ретких и тешких болести, а у Буџету града за 2022. годину издвојена су средства од пет милиона динара за ову намену. Такође, Град финансира и пројекте удружења родитеља деце са ретким и тешким болестима преко конкурса за пројекте из области социјалне и здравствене заштите.

- Удружење “Да будемо сви једнаки” прошле године организовало је изложбу “Лепота несавршености” и на један леп начин учинила видљивим децу која су ретка, а тако важна. Ми ћемо и у будуће ослушкивати потребе наших суграђана из ове категорије и креирати мере подршке како бисмо унапредили квалитет њиховог живота и пружили подршку и помоћ онима којима је помоћ најпотребнија, каже Јелена Милошевић, чланица Градског већа задужена за запошљавање, рад и социјална питања .

На Тргу шабачких жртава Удружење Да будемо сви једнаки организовало је дружење малишана.

- Наше Удружење које окупља породице са децом са сметњама у развоју већ четврту годину обележава овај датум. С обзиром да претходне две године нисмо могли да организујемо манифестацију због пандемије, ове године искористили смо овај леп дан да се дружимо са децом из Удружења и другарима из целог Шапца, рекла је Мина Мијаиловић, потпредседница Удружења Да будемо сви једнаки, а као родитељ детета са ретким обољењем, нагласила да је живот породица деце са ретким болестима јако тежак - Дуг је пут до саме дијагнозе, јако је тешко доћи до лека и до лечења. Важно је да друштво схвати да, иако су другачија, деца са сметњама у развоју имају исте потребе као и сва остала деца.

Дружење је организовано на Тргу шабачких жртава у периоду од 12 до 14 часова. Изложени су предмети које су правиле мајке из Удружења (хуманитарна продаја), а Орифлејм тим Ане Сакић донирао је пакетиће за децу која болују од ретких болести. Музичким програмом, дружење је употпунио бенд Кафаница.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa