Инфо

3. март 2022.3. мар 2022.
Заштитимо пчелу
РЕЧ СТРУЧЊАКА

Заштитимо пчелу

Постоји забрана примене средстава за заштиту биља и то на начин који би проузроковао загађење објеката и просторија које користе људи или које служе за гајење и држање животиња, на начин који би проузроковао загађење воде и површина који се граниче са третираним површинама
Молба свим учесницима биљних производњи где се у технологији производње употребљавају инсектициди који директно угрожавају пчелу као доминантну животињску врсту која је једна од најважнијих вектора опрашивања. Законодавац из области пољопривреде је предвидео и издао одређена законска акта објављена у службеном гласнику број 41 од 02.06.2009 године.

Закон има 94 чланова за воћаре и пчеларе су од суштинског значаја 44,45,46,49,57,79,80 и 83 члан. Да бих смо подробније објаснили морамо да разграничимо шта су животиње које припадају врстама које човек уобичајено храни држи или конзумира као и корисник, правно лице, предузтник односно физичко лице које примењује средства за заштиту биља.

Треба нагласити услове за примену средстава за заштиту биља као што су услови са декларацијом или упуство за примену. Све у складу са циљем заштите биља које не угрожава здравље људи и животиња и непотребно повећава њихово излагање средствима за заштиту биља, на начин којим се неугрожава животна средина.

Постоји забрана примене средстава за заштиту биља и то на начин који би проузроковао загађење објеката и просторија које користе људи или које служе за гајење и држање животиња, на начин који би проузроковао загађење воде и површина који се граниче са третираним површинама. Исто тако је забрана коришћења у зонама изворишта воде и водоснабдевања. Из ваздуха је забрањено третирање са хемијом која је отровна за пчеле у периоду цветања воћа, поготова са супстанцама које су уписане у листу забрањених супстанци.

Треба нагласити, корисник који врши примену средстава за заштиту биља мора бити стручно оспособљен. Корисник је одговоран за све активности и мере предострожности у вези са применом средстава за заштиту биља, а који се односи на здравље људи, животиња и животне средине. Корисник је дужан да обавести власника парцеле најмање 48 сата пре третирања како би овај могао да заштити пчелу.

Средства за заштиту биља која су отровна за пчелу могу се примењивати ако:
Су лица која врше примену средстава за заштиту биља 48 сата пре примене обавестила одгајиваче пчела, њихова удружења и органе јединица локалне самоуправе о предстојећој примени срдстава за заштиту биља, са навођењем начина примене, ради преузимања одговарајућих мера заштите. Пчелиња друштва би требала бити удаљена најмање 5 км од зоне третирања.

Законом је предвиђено из области пружања услуга и области заштите биља да лице које пружа услуге мора да има најмање 3 године проведене у пословима из области средстава за заштиту биља и које је положило стручни испит из исте области. Овај испит се полаже пред комсијом испред министарства за пољопривреду. Министар прописује програм и начин полагања стручног испита као и обрасце за ту врсту евидентирања.

Поред ових обавеза предвиђене су и казне за невођење одговорних коришћења средстава за заштиту биља, крећу се од 700000 до 3000000 милиона динара за прступ правног лица као и пркршај физичког лица у новчаним износима од 35000 до 50000 хиљада динара за прекршаје из појединих тачака закона 9,10 до 20-те тачке закона.

Поред свега наведеног морална обавеза сваког човека поготову стручних лица из области заштите биља је да штити животну средину као и животну средину животиња без којих великих проценат биљака не би дао род или још горе да нагласимо да нестанком пчеле цела популација људи би била угрожена.
Дипл.инг Дарко Симић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa