Инфо

10. март 2022.10. мар 2022.
Ивица Дачић: СПС  патриотска странка,  која највише цени  националне и  државне интересе, Фото: "Глас Подриња"

Ивица Дачић: СПС патриотска странка, која највише цени националне и државне интересе, Фото: "Глас Подриња"

ИВИЦА ДАЧИЋ ПОСЕТИО ГРАДСКИ ОДБОР СПС-А У ШАПЦУ

На крилима патриотизма и социјализма

“Никада нећемо признати независност Косова. Можда неко хоће да уђе у НАТО, али људи са наше изборне листе су рушили НАТО авионе. Мени је жао Украјине, зато што је то исто наша братска и пријатељска земља, али не могу да прихватим било какве притиске да Србија уведе санкције Русији. Не смемо да дозволимо да здравље и образовање буду привилегија богатих” рекао је председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић на скупу у Шапцу
Председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић, у оквиру предизборне кампање, посетио је Градски одбор странке у Шапцу. Окупљеним грађанима је поручио да гласом за СПС заправо гласају за себе, а да је најбоље решење за Србију Вучић као председник и Дачић као премијер.

Дачић је истакао да се политика СПС-а заснива на два кључна темеља, први је патриотизам, а други социјализам. Навео је да су они патриотска странка, која највише цени националне и државне интересе. Сматра да би сваки политичар и станка грађанима Србије требали да одговоре на три питања.

-Прво: Шта ћемо са Косовом и Метохијом? Сви избегавају да одговоре на то. Да ли они стварно мисле да је Косово изгубљено? Што се тиче наше партије и коалиције, коју водим са Јединственом Србијом и Зеленима Србије, могу да кажем да ми чврсто верујемо да је Косово неотуђиви део Србије. Никада нећемо признати независност Косова и, уколико будемо у прилици, наставићемо са политиком повлачења признања. Друго: НАТО? Можда неко хоће да уђе у НАТО, али људи са наше изборне листе су рушили НАТО авионе. Ми не желимо да уђемо у НАТО. Треће: Односи према Русији и Кини? Мени је жао Украјине, зато што је то исто наша братска и пријатељска земља, али не могу да прихватим било какве притиске да Србија уведе санкције Русији. То би било директно против интереса Србије. Русија једина може да стави вето на одлуку да Косово уђе у УН. Неће да повуку признања Косова, хоће да нас посвађају са Русијом и то би било на нашу штету. Ми јесмо мали, али нисмо глупи да сечемо грану на којој седимо, рекао је Дачић.

Председник Социјалиста је говорио и о савременом патриотизму, односно “патриотизму 21. века”. Истакао је да Срби јесу жртве, али и велики победници.

-Управо је овај крај био сведок и огромног херојства и огромног терора. Ми као херојски народ треба да имамо менталитет победника. ЕУ нас не прихвата у потпуности. Они мисле да смо ми грађани другог реда. Ја јесам за улазак у ЕУ, али да бисмо ушли у ЕУ прво треба да будемо Срби. Треба да престанемо да говоримо све најгоре о сопственом народу. Када будемо више себе ценили, више ће нас ценити и други. Најбољи пут јачања државног интереса су патриотизам и државотворност Србије. Ниједан социјалиста никада није био издајник Србије и српског народа, истакао је Дачић.

Почнимо љубав из почетка
-Недопустиво је да смо у Шапцу, граду који је толико велики и значајан за историју СПС-а, граду у коме смо имали толико успеха, дошли у ситуацију да је партија практично била одумрла. Мачвански округ је изузетно важан за нашу партију. Поред Шапца, ту је и Богатић у ком смо увек остваривали добар резултат, као и Љубовија. Сигуран сам да ми овде имамо много потенцијала и зато је време за “почнимо љубав из почетка”, рекао је Ивица Дачић на почетку свог обраћања.


Везано за други стуб политике СПС-а, социјализам, Дачић је поручио да они, као партија социјалне правде, треба да буду заштитници оних који живе од свог рада.

-Ми живимо у капитализму, али нисмо ми хтели да живимо у капитализму. Сетите се колико је фабрика опљачкано, продато... Ми морамо да се залажемо за хуманије радне услове, да послодавац није газда у класичном смислу и да он буде свемоћан, а да су радници обични робови. Залажемо се за повећање права радника у радном односу и да се врате нека права из радног односа која су годинама укидана.

Часни и честити људи
Скуп у Шапцу је отворио др Никола Милутиновић, председник Привременог руководства Градског одбора СПС-а у Шапцу.
-Шабац је био упориште СПС-а. Политичке околности нам нису увек ишле на руку. Наши политички противници су до 2000. године покушавали уништити споља, а после тога и споља и изнутра. Увек смо у наше редове примали часне и честите људе, који су знали да је СПС снага и покретач за развој Србије и државнотворност. Једино извесно што је данас остало и што нам нико не може узети, то је наше трајање. То нам даје и веру и снагу да поново кренемо и скупимо све добронамерне људе око себе. Јаки социјалисти на реубличком нивоу значе и јак Шабац, рекао је Милутиновић


Такође се боримо за права мајки, жена. Зашто мушкарци да имају већу плату од жена, ако су исте струке и на истом радном месту. Насиље над женама треба да се спречи у сваком погледу, од оног које врши послодавац, па до физичког, рекао је Дачић.

Ја јесам за улазак у ЕУ, али да бисмо ушли у ЕУ прво треба да будемо Срби. Треба да престанемо да говоримо све најгоре о сопственом народу. Када будемо више себе ценили, више ће нас ценити и други


Током свог излагања, Дачић се осврнуо и на екологију и подсетио да већ трећи мандат имају на листи “зелену странку”. Навео је да су екологију други некада сматрали за неки хоби.

-Људи не схватају да је екологија наш свакодневни живот – ваздух који дишемо, вода коју пијемо, храна коју једемо... Мора да се створи култура здравог односа према природи. Није екологија да затворимо фабрике, него да натерамо власника да све ради по највишим еколошким стандардима. То је здрава зелена економија. Економија и екологија морају да иду руку под руку. Нема отварања фабрика ако ће то бити штетно. Залажемо се за националну рударску компанију. То би била државна компанија која би, заједно са странцима, истраживала, а ако треба и експлоатисала руду. Боље ћемо ми водити рачуна о нама него странци, рекао је Дачић.

Вучић председник, Дачић премијер
-Ја не позивам никога да гласа за мене. Све што сам рекао је у интересу сваког појединца. Због тога позивам сваког човека да гласа за себе, за своју децу, да могу бесплатно да се школују и лече, да имају хумане услове рада. Ко хоће јаку, праведну Србију, сигуран сам да ће дати глас листи број 2 на парламентарним изборима, јер тако гласа за себе. Ми смо подржали Александра Вучића за председника, али смо исто тако спремни да преузмемо одговорност. Најбоље за Србију је да Вучић буде председник, а Дачић премијер, поручио је Ивица Дачић.


Истакао је и борбу против сиромаштва и за права оних који немају, односно за једнакост за сву децу. То значи да свако дете има право да се школује, без обзира да ли има пара.

-Данас је школа доступна свима, али неки факултети имају високе школарине. Лечење је доступно за све, али ако имате пара. Не смемо да дозволимо да здравље и образовање буду привилегија богатих, истакао је Ивица Дачић.

Излагање свог лидера присталице социјалиста више пута су прекидале аплаузом.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa