Инфо

10. март 2022.10. мар 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

МИЛУТИН СТОЈАНОВИЋ РОЂЕН У ДРЕНОВЦУ, ЧЛАН ГРАДСКОГ ВЕЋА ЗАДУЖЕН ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ

Сељак заслужује специјални статус

Од агромелиоративних мера до нових трактора. Град Шабац, другу годину за редом обезбеђује за пољопривреду из буџета 120. милиона динара, што је упола више него што је обезбеђивала претходна власт, односно за 10 одсто буџета свих локалних самоуправа заједно на територији Србије, истиче наш саговорник, залажући се да Град добије недостајуће прерадне капацитете за воће, поврће, производњу сокова, ракије, као што је некад била „Шапчанка“
На градску сцену у Шапцу је ступио после осмогодишњег школовања у родном Дреновцу, средњешколског у шабачкој гимназији и дипломирања на београдском универзитету Пољопривредног факултетуа у Земуну на смеру Ратарство. Практичан рад започео је у сеоској Земљорадничкој задрузи Дреновац и ту остао читаву деценију.

Када се преселио у Шабац, наш саговорник Милутин Стојановић, данас члан Градског Већа задужен за пољопривреду, прво је био заменик председника скупштине Града Шапца, потом члан Градског Већа, Националне службе за запошљавање филијале Шабац, Коперникус телевизије, а од 22. 10. 2020. је већник за пољопривреду.

На почетку разговора за завичајни лист истиче да пољопривреда никада није излазила и неће из фокуса његовог, интересовања др Александра Пајића и целог Градског одбора СНС.

-Наш сељак је једини приватник који је преживео све власти од краља преко комуниста до данашњег дана и производи све производе под ведрим небом, заслужује да има специјални фокус. Град Шабац, сходно приходима и расходима у пољопривреди већ другу годину за редом 2021. и 2022. опредељује 50 одсто више средстава него бивша власт која је 2020. године издвојила 80 милиона динара, а ми смо определили за пољопривредни буџет 120 милиона динара, односно 10 одсто буџета свих локалних самоуправа заједно на територији Србије, истиче Стојановић и додаје да су управо због ове чињенице прошлог септембра добили награду на сајму пољопривреде у Новом Саду, као најбоља локална самоуправа у подстицању развоја агробизниса.

Евидентиран је велики економски удео пољопривреде у укупном развоју села, али и целе државе. Имајући то у виду колико је руководећа државна структура, чији сте део у овом тренутку способна да помогне „посусталој“ пољопривреди, како у аграрном, тако и сточарском сектору ?
-Политика напретка и развоја државе Александра Вучића, добила је огромну подршку у нашем Граду на парламентарним изборима 2020. како у градском, тако и на сеоском подручју. Министарство пољопривреде преко Управе за аграрна плаћања, Управе за пољопривредно земљиште и ИПАРД програма максимално помаже нашим пољопривредницима. Ове године повећан је износ подстицаја по хектару за биљну производњу са четири на осам хиљада динара. Настављено је са субвенцијама у сточарској производњи, субвенцијама за воћаре и ратаре за куповину система за наводњавање, фолије и механизације. Не изостаје ни помоћ пчеларима.

Програм куповине нових трактора снаге до 80 KW по систему 50 40 10, где регистрована пољопривредна газдинства обезбеђују 10 одсто учешћа, 50 одсто обезбеђује држава, а 40 одсто је банкарски кредит. Банкарски кредит за куповину вештачког ђубрива са минималном каматом уведен је ове године.
Министарство за бригу о селу помаже младе брачне парове приликом куповине сеоског домаћинства са 10 хиљада евра.

Колике су расположиве могућности града, а где је неизоставна интервенција са вишег нивоа власти, како би се обезбедило стабилније и профитабилније привређивање у пољопривреди?
-Град Шабац је буџетом за пољопривреду у 2022. години обезбедио доста тога: Агромелиоративне мере, калцизација три милиона динара, максималан износ 35.00,оо по захтеву, подстицаји за наводњавање, 50 одсто повећања без ПДВ, максимално 40.000,оо динара по захтеву за куповину система за наводњавање, опреме и механизације у пољопривреди 12. милиона динара за куповину примарне допунске и механизације за ђубрење 50 одсто повраћаја без ПДВ, максимално 100.000,оо динара по захтеву, узорковање земљишта преко ПССС Шабац, два милиона динара, контрола и сертификација у органској производњи, два милиона динара, 100.000,оо динара по захтеву за комплетну папирологију, противградне ракете три милиона динара, уматичена грла седам милиона динара, 40 одсто повраћаја без ПДВ за куповину уматичених приплодних оваца, коза и свиња од један до 10 комада, максимално по захтеву 150.000,оо динара, копање бунара 11 милиона динара, 30 одсто повећања без ПДВ, максималан износ по захтеву је 240.000,оо динара, вештачко осемењавање крава укупно 16 милиона динара, односно три хиљаде динара по осемењеној крави, суфинансирање камате на комерцијалне пољопривредне кредите 10 милиона динара , повраћај укупног износа камате максимално 150.000,оо динара по захтеву, помоћ удружењима у пољопривреди шест милиона динара, 50 одсто повећања по пројекту, максимално милион и по динара по захтеву, набавку пчелињих друштава три милиона динара, повраћај за набавку пет кошница за пчеларе почетнике 60.000,оо динара по захтеву, машине и опрема за припрему и манипулацију сточном храном 10 милиона динара, 50 одсто повраћаја без ПДВ за куповину машина за сточну храну, екструдера,елеватора и дуваљки за истовар сточне хране, максимално 100 хиљада динара позахтеву, набавку нових трактора снаге до 60 KW, 50 одсто повраћаја без ПДВ, максималан повраћај по захтеву је милион динара, остале опште услуге, сајмови, информативне активности и изложбе милион динара.

Исплата свих наведених субвенција врши се у року од месец дана од датума предаје захтева. Морам да напоменем да није потребан услов да је плаћен ПИО и здравствено осигурање, већ само порез на имовину за свако регистровано пољопривредно газдинство.

Шта недостаје овом подручју да убудуће буде још интересантније и упадљивије на мапи пољопривреде у Европи и Свету?
Чињеница је да нашем граду недостају прерадни капацитети за прераду воћа, поврћа, производњу сокова, ракије, као што смо некада имали у нашој „Шапчанки“. Наш градоначелник др Александар Пајић и члан градског већа др Живан Бајић, будући народни посланик улажу огромне напоре да обезбеде инвеститора за ову област. Садашња ситуација у свету нам не иде на руку. Моја идеја, ако не успемо да обезбедимо домаћег или страног инвеститора је да оснујемо Јавно предузеће, као што је некад била „Шапчанка“.

У будућности би требало пратити светске трендове, посебно у области задругарства и оснивања земљорадничких задруга. Велики број ситних малих произвођача млека, свиња, јунади не може да оствари субвенције за млеко, краве, свиње и јунад, јер не испуњавају услове које је одредило Министарство пољопривреде за минималне количине, а посредством земљорадничке задруге би могли да остваре своја права.

Потребно је фокусирати се на производњу финалних производа, а не сировина у свим областима пољопривреде.
Љ.Ђукић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa