Инфо

7. април 2022.7. апр 2022.
Фото: Одељење за ванредне  ситуације у Шапцу

Фото: Одељење за ванредне ситуације у Шапцу

У МАРТУ УДВОСТРУЧЕН БРОЈ ПОЖАРА НА ОТВОРЕНОМ

Појачан надзор терена

Законом о заштити од пожара забрањено је спаљивање траве и ниског растиња, спаљивање остатака стрних усева, спаљивање смећа на отовреном простору и спаљивање биљних остатака, као и ложење ватре у шуми и на удаљености од 200 м од руба шуме, изузев на одређеним и за то видно обележеним местима, у складу са прописаним мерама заштите од пожара.

Упркос законским забранама, пожари на отвореном простору су и даље заступљени на целој територији Републике Србије. Пожари на отвореном простору су све чешћа појава и на теритрорији Мачванског управног округа. У прилог томе говори чињеница да су ватрогасно спасилачке јединице Одељења за ванредне ситуације у Шапцу на територији Округа, од почетка године интервенисале у 71 пожара на отвореном простору. За исти период у претходној години број интервенција на пожарима на отвореном простору је износио 56.

Карактеристичан период је март месец, где је услед временских услова, који су ишли на руку пољопривредницима уочљив повећан број пожара на отвореном простору из разлога сређивања парцела и њива и припреме за сетву. У овом периоду (01.03.-28.03.2022 год) ватрогасци спасиоци су интервенисали на територији Округа на укупно 58 пожара на отвореном. За исти период прошле године овај број је удвостручен јер је број интервенција на пожарима на отвореном простору износио 28.

Евидентно је повећање броја пожара на отвореном простору, који се веома брзо шире и представљају реалну опасност за животе и здравље грађана и могу проузроковати велике материјалне штете и штету по животну средину. Такође, гашење пожара на отвореном простору захтева ангажовање великог броја учесника у акцији гашења и ватрогасних возила, што умањује мобилност ватрогасно – спасилачких јединица и ствара велике финаснијске трошкове.

Обавешавамо вас да је од стране Одељења за ванредне ситуације у Шапцу у току појачан надзор и обилазак терена на територији Мачванског управног округа, посебно на подручјима на којима су у ранијим периодима пожари на отвореном простору били чести, а све у циљу контролисања примене наведеног закона и санкционисања законом забрањених радњи.
Одељење за ванредне ситуације у Шапцу

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa